Dit is een nieuwsbericht van
RTV Utrecht

Flitscamera binnenstad Amersfoort stond maanden uit na boeteregen door bordenchaos

Een flitscamera in het centrum van Amersfoort heeft maandenlang uitgestaan na een ingreep van het Openbaar Ministerie. Onduidelijke bebording en gebrekkige communicatie leidden tot een stortvloed aan boetes, waarschuwingen en bezwaarschriften. Inmiddels staat de camera weer aan. De gemeente zegt samen met het OM verbeteringen te hebben doorgevoerd aan onder meer de informatievoorziening.

Sinds vorig jaar is Amersfoort autoluw. Het is verboden om zonder ontheffing of aanmelding de binnenstad in te rijden. De camera bij de ingang van de Kamperbinnenpoort flitste tienduizenden automobilisten. Het gros daarvan is alleen gewaarschuwd. Vaak bleek de verkeerssituatie voor de automobilisten niet duidelijk of ze wisten niet dat ze een ontheffing nodig hadden om de binnenstad in te mogen rijden.

Toen het OM opvallend veel bezwaarschriften binnenkreeg, besloot het in te grijpen. Tussen 8 oktober en 7 februari zijn de handhavingscamera's uitgezet. Het OM bekijkt de bezwaarschriften tegen de boetes nu per geval. "Het is niet de bedoeling geweest om mensen te bekeuren die per ongeluk in de fout gaan", zegt een woordvoerder van de gemeente. Het invoeren van een autoluwe binnenstad is volgens hem ook een kwestie van leren.

Foto's

Binnenstadbewoner Wim van Rooijen had graag gezien dat het in één keer goed was gegaan. Het autoluw maken heeft volgens hem zeker effect gehad, maar hij vindt ook dat het veel beter kan. Samen met anderen maakte Van Rooijen eerder al foto's van situaties die aangepast zouden moeten worden. "Ik ben niet van langs de kant staan en klagen, maar helaas hebben we al sinds de zomer niks meer gehoord van de gemeente. Daarvoor werden we wel serieus genomen. Wat er nu gebeurt, voldoet niet aan onze adviezen. Jammer, want ik zou zeggen: maak nou gebruik van de kennis die er is in de stad, van de mensen die het zien gebeuren. Dan was het wel in één keer goed gegaan."

Recent heeft Van Rooijen video's gemaakt van de situatie bij de Kamperbinnenpoort. "Ik heb veertien situaties vastgelegd en het gaat nog steeds vaak mis. Het probleem is dat mensen alleen maar verbodsborden zien, terwijl wij graag zouden zien dat er borden komen waarop staat wat ze wel moeten doen. Op alle vier de toegangswegen van de autoluwe binnenstad is de bebording onoverzichtelijk, niet uniform en dus onduidelijk. En dat terwijl je na eerste waarschuwing een bon krijgt van 100 euro, exclusief 9 euro administratiekosten."

Evaluatie

Een evaluatie van het invoeren van de autoluw binnenstad is gaande. Hierin is, naast een meting van het (sluip)verkeer in de huidige situatie, ook aandacht voor het uitzetten van de handhavingcamera's. Het evaluatierapport wordt over een half jaar verwacht.

Deel artikel: