Dit is een nieuwsbericht van
NH
Aangepast

Eerste juffen hebben nieuwe baan én huurwoning: "Was anders naar Amsterdam getrokken"

De sleutels zijn overhandigd aan Astrid Lindström en Lisa Verweij en hiermee zijn de twee juffen de eersten die gebruik maken van de regeling die het aantal onderwijs- en zorgvacatures moet tegengaan. De huurwoningen in de Zaandamse Rosmolenwijk staan op de nominatie voor de sloop en zijn daarom wat gedateerd, maar juf Lisa is hartstikke blij: "Ik vind het echt een leuk huis!"

De woning van Lisa is oud, maar de juf is blij met deze kans

Voor de Nijmeegse Lisa Verweij is de verhuizing naar een nieuwe woonplaats een flinke verandering. Maar twijfels heeft ze niet: "Ik ben door mijn vader zijn werk gewend om veel te verhuizen. En overal waar je komt, kun je mensen ontmoeten."

De nieuwbakken juf vindt het vooral belangrijk dat de kinderen niet zeven of acht juffen in een jaar zien en daarom wil ze graag in Zaanstad werken: "Ik kan van mijn kindertijd gewoon niet herinneren dat er geen leerkracht was of er stress was. Nu zijn er echt heel veel kinderen in Nederland die gewend zijn om veel leerkrachten in een jaar te krijgen. Dat is ook niet goed voor een kind."

Onderwijsassistenten voor de groep

Het tekort aan personeel is volgens Brigit Schumacher van Zaan Primair een echt zorgenkindje. Eerder vertelde Rien Spies van het Agora schoolbestuur al aan het NH Nieuws dat hij zich grote zorgen maakte over het nieuwe schooljaar omdat er geen sollicitanten waren. Schumacher vertelt dat alle kinderen van Zaan Primair een juf of meester hebben volgend schooljaar, maar dat het geen ideale situatie is.

"Het is met heel veel kunst- en vliegwerk gelukt. Maar er zijn bijvoorbeeld op groepen onderwijsassistenten ingezet en die zijn niet bevoegd leraar en die worden dan begeleid door een ervaren en gediplomeerde leerkracht. Het gebeurt natuurlijk wel onder toezicht, maar je wil liever dat er een gediplomeerde leerkracht voor de groep staat."

Bewuste keuze

Voor Astrid Lindström (29) was de regeling juist de reden om in de Zaanstreek stage te gaan lopen. De turnjuf komt uit het naastgelegen Oostzaan, maar ze komt toch in aanmerking voor de pilot. Dit voelt voor de Oostzaanse die hiervoor bij haar ouders woonde wel een beetje dubbel, maar 'de kans kwam voorbij en deze heb ik gegrepen'.

Tekst gaat verder onder de foto.

Juf Astrid is blij met haar baan én woning

Dat de woningen oud zijn, mag de pret dan ook niet drukken. Astrid: "Er moet wel wat in gebeuren, om het wat leefbaar te krijgen. Maar ik vind het juist een leuke uitdaging om nu met zo min mogelijk geld er wat leuks van te maken." Volgens wethouder wonen Songül Mutluer komen er misschien later nieuwere woningen bij. De pilot is nu voor twee jaar en daarna wordt verder geëvalueerd over de mogelijkheden.

De zorgen blijven

De twee juffen gaan volgend schooljaar aan de slag op verschillende scholen. Brigit Schumacher: "We hebben het nu wel bezet, maar je ziet natuurlijk aankomen dat in de loop van het jaar er altijd zwangerschappen komen, of ziekteverloven zijn. We hebben niemand om dat op te vangen."

Daarnaast is er geld vrijgekomen van het Rijk om de corona-achterstanden in te halen. "Maar om dat te doen heb je extra bevoegde leerkrachten nodig. En ja, die hebben we niet." De scholenorganisaties en gemeente proberen op verschillende manieren de benodigde docenten, maar ook zorgpersoneel aan te trekken. Deze pilot heeft nu voor vijf vervulde vacatures gezorgd en dat maakt wethouder Mutluer 'een blije wethouder'. "En ik roep een ieder op om zich aan te melden."

Deel artikel: