liveblog
NOS SportAangepast

Sprintgoud Lorentzen, Nederlanders met lege handen

liveblog gesloten

내일 보자!

Dat was dan dag 10 van de Olympische Winterspelen. We gaan slapen in Pyeongchang, maar niet voordat we een blik werpen op het programma van morgen. Het wordt hoogstwaarschijnlijk opnieuw een dag zonder Nederlandse medailles (alleen de shorttrackvrouwen hebben een minieme kans als ze de B-finale winnen), maar wel weer met veel mooie sport. Tot morgen!

02.00 uur: kunstrijden, vrije kür ijsdansen

02.30 uur: freestyle skiën, finale halfpipe vrouwen

11.00 uur: shorttrack, series 1.000 meter vrouwen (met Schulting, Van Kerkhof en Van Ruijven)

11.00 uur: noordse combinatie, schansspringen grote schans

11.45 uur: shorttrack, series 500 meter mannen (met Knegt, Breeuwsma en Hoogerwerf)

12.15 uur: biatlon, gemengde estafette

12.23 uur: shorttrack, B-finale aflossing vrouwen (met Nederland)

12.29 uur: shorttrack, finale aflossing vrouwen

12.50 uur: bobsleeën, eerste run vrouwen

13.45 uur: noordse combinatie, 10 kilometer langlaufen

14.01 uur: bobsleeën, tweede run vrouwen

Welterusten vanuit Pyeongchang

Virtue en Moir al 21 jaar een ijsdanspaar

Komende nacht om 02.00 uur kunnen we genieten van de vrije kür bij het ijsdansen. Het Canadese koppel Tessa Virtue en Scott Moir, die na de korte kür aan de leiding staan, zijn al 21 jaar een ijsdanspaar.

IJshockeyfinale: VS-Canada

De finale van het ijshockeytoernooi bij de vrouwen is bekend. Canada was in de halve finale met 5-0 te sterk voor de ploeg uit Rusland en treft nu de VS, die eerder Finland met dezelfde cijfers versloegen.

Lorentzen vol ongeloof na sprintgoud

De Noor is vlak na zijn olympische titel nog vol ongeloof. Zijn 34,41 was goed voor het eerste Noorse schaatsgoud in twintig jaar.

Lorentzen had niet verwacht het olympisch record te verbreken

Twee keer twee keer goud

Daar staan ze: de Duitsers Francesco Friedrich en Thorsten Margis delen het goud met de Canadezen Alexander Kopacz en Justin Kripps in de tweemansbob door tweeën.

Bobs eindigen precies gelijk: twee keer goud

Noren springen naar goud

De Noorse schansspringers hebben op de grote schans goud in de landenwedstrijd opgeëist. Daniel Andre Tande, Johan Andre Forfang, Andreas Stjernen en Robert Johansson hielden Duitsland en Polen achter zich.

Tande sprong de meeste punten bijeen en Johansson, de man met de imposante snor die eerder individueel twee keer brons had behaald, had de eer als laatste van de Noren het goud binnen te 'vliegen'.

De Duitser Andreas Wellinger (goud op de normale, zilver op de grote schans) hield de Polen net van zilver af. Kamil Stoch, winnaar op de grote schans, sprong even ver, maar hij kreeg vanwege betere windcondities een lager puntentotaal.

Verbij na 500 meter: matige race, knop omzetten naar 1.000 meter

De net herstelde wereldkampioen sprint doet op de 500 meter niet mee in de strijd om de medailles. Hij wordt tiende. "Een matige race."

Duitsland en Canada delen goud

Wat een finale bij de tweemansbob! Canada (Kripps/Kopacs) en Duitsland (Friedrich/Margis) komen na vier runs op exact dezelfde totaaltijd uit en delen dus het goud.

Na de derde afdaling, waarin Kripps aan kop Nico Walther verdrong en Friedrich met een toptijd van de vijfde naar de tweede steeg, was het verschil tussen de eerste vijf sleeën nog minimaal (0,13 tussen leider Kripps en nr.5 Walther).

In de slotrun leverde Kripps al bij de start zijn voorsprong op Friedrich in. Hij dook halverwege zijn race weer 0,03 onder de tijd van de Duitser, maar daar was op de streep 0,00 (niets) van over.

De Canadese tweemansbob komt juichend over de streep, de Duitsers kijken juichend toe

Schansspringen voor landenteams

Bij het schansspringen voor landenteams zijn we toe aan de finale. Na de eerste ronde staat Noorwegen aan de leiding, voor Duitsland en Polen.

Kijk live naar het schansspringen op NPO 1 of de livestream.

Daniel Andre Tande springt namens Noorwegen van de schans

Smeekens hield 'kleine wiplash' over aan val

De reactie van Jan Smeekens na zijn tiende plek op de Olympische Spelen. Smeekens had toch nog wel wat last van zijn val tijdens de training.

Mulder baalt 'gigantisch van rommelige rit'

De reactie van Ronald Mulder na zijn zevende plek op de olympische 500 meter.

Bloedstollende bobslee-finale

Om 14.00 uur is de vierde, laatste en dus beslissende run begonnen in de tweemansbob. En het is een bloedstollende finale: de nummers 1 tot en met 5 staan binnen 0,13 seconde van elkaar.

Het Canadese duo Kripps/Kopacs gaat aan de leiding.

Alexander Kopacz en Justin Kripps suizen naar beneden in de tweemansbob

Lorentzen pakt goud

Ook de Fin Mika Poutala (vierde) en de Canadees Alex Boisvert-Lacroix komen niet aan de tijd van Lorentzen. De Noor pakt de olympische titel op de 500 meter!

Het zilver gaat naar de Zuid-Koreaan Cha Min-kyu, het brons is voor de Chinees Gao Tingyu.

Ronald Mulder is de beste Nederlander op de zevende plaats. Kai Verbij wordt negende, Jan Smeekens tiende.

Lorentzen juicht, Mulder baalt

Verbij redt het niet

Ook Kai Verbij weet zich niet op het podium te schaatsen. De Nederlander rijdt met 34,90 voorlopig de achtste tijd, met nog één rit te gaan.

Verbij komt tekort op 500 meter na misslag in laatste bocht

Lorentzen razendsnel, Mulder vijfde

De Noor Lorentzen pakt de leiding op de 500 meter! Hij rijdt een olympisch record van 34,41 en verslaat Ronald Mulder in een direct duel. Mulder staat met 34,83 voorlopig vijfde.

Geen podium voor Smeekens; Cha de snelste

Een geweldige tijd van de Zuid-Koreaan Cha Min-kyu in de veertiende rit: 34,42. Het kan haast niet anders dan een podiumplek betekenen, tot grote vreugde van het uitzinnige Koreaanse publiek.

Cha leidt nu in het tussenklassement, voor Gao en Kato. Smeekens is van het podium gekukeld. In rit vijftien is de Duitser Nico Ihle ook nog eens sneller dan Smeekens.

Smeekens zakt naar plek drie

In rit twaalf zijn beide schaatsers sneller dan Smeekens, die nu (voorlopig) naar de derde plek is gezakt.

De Chinees Gao Tingyu is nu met 34,65 de snelste. De Japanner Joji Kato staat voorlopig op twee met een tijd van 34,83.

Smeekens snelste tot nu toe

Jan Smeekens rijdt in de tiende rit de snelste tijd tot nu toe: 34,93. Heel tevreden kijkt Smeekens niet, want het is nog maar de vraag of deze tijd voldoende is voor het podium. Het is afwachten.

Zijn tegenstander Mitchell Whitmore komt tot 35,13.

Smeekens komt na valse start niet verder dan 34,93

Nogal ongelukkig

In rit acht heeft de Poolse sprinter Artur Nogal een ongelukkige start: na enkele meters komt hij al ten val. Bij zijn tegenstander Henrik Fagerli Rukke wil het ook niet echt lukken: de Noor komt in 35,50 niet verder dan de voorlopige tiende tijd.

Nogal een ongelukkige start

Tweede tijd voor Causil

Onze Colombiaanse vriend Pedro Causil doet het prima. Hij komt in rit zes tot de tweede tijd: 35,19.

De 500 meter is begonnen!

De 500 meter bij de mannen is begonnen! Na drie ritten heeft de Japanner Tsubasa Hasegawa de snelste tijd gereden: 35,08.

Starttijden Nederlandse mannen:

13.17 uur: 500 meter, Mitchell Whitmore-Jan Smeekens

13.34 uur: 500 meter, Ronald Mulder-Havard Lorentzen

13.37 uur: 500 meter, Daichi Yamanaka-Kai Verbij

Achtervolgingsploeg: we moeten beter communiceren

Het Oranje-trio Ireen Wüst, Marrit Leenstra en Antoinette de Jong plaatst zich als snelste voor de halve finale. Daarin treft Nederland de Amerikaanse vrouwen. Dit is hun reactie.

Colombiaanse sprinter aast op medaille in Peking

Pedro Causil is een van de vier Colombiaanse deelnemers aan de Winterspelen. "Als ik vier jaar doorga, wil ik voor de medailles gaan", zegt de jonge schaatser, die straks op de 500 meter uitkomt.

Michel Mulder kijkt thuis naar 500 meter

Facetimen met Michel Mulder! De olympisch kampioen van Sotsji volgt de 500 meter vanuit huis en hoopt dat zijn broer Ronald het goed doet.

VS tegenstander van Nederland

De Amerikaanse vrouwen moeten er hard voor werken, maar rijden de vierde tijd en plaatsen zich toch verrassend voor de halve finales. Ze moeten het dan opnemen tegen Nederland.

De Poolse vrouwen zakken door het ijs en worden laatste.

Nederland naar halve finales

Canada en Duitsland komen in de derde rit ook niet aan de tijd van Nederland. De Canadese vrouwen rijden de derde tijd (+3,42), de Duitse vrouwen de vijfde tijd (+7,04).

Er is nog één rit te gaan (Polen-VS), dus Nederland is zeker van de halve finales.

Tweede tijd Japan

De Japanse vrouwen komen in de tweede rit niet verder dan de tweede tijd. Ze zijn 0,48 langzamer dan Nederland. China rijdt voorlopig de derde tijd op 4,40 van Nederland.

Prima tijd Nederland

Antoinette de Jong, Ireen Wüst en Marrit Leenstra rijden een prima tijd in de eerste rit van de ploegenachtervolging: 2.55,16. Dat is een nieuw olympisch record.

De Zuid-Koreaanse vrouwen zijn ruim 8 seconden langzamer.

De Nederlandse vrouwen in actie op de ploegenachtervolging

Wotherspoon: de 500 meter is het moeilijkst te voorspellen

Jeremy Wotherspoon won als schaatser bijna alles wat er te winnen viel, alleen olympisch goud ontbreekt op zijn palmares. Vandaag kan hij als coach wel de hoogste eer behalen op de Spelen. Wotherspoon begeleidt de Noorse titelkandidaat Håvard Lorentzen. "Van alle afstanden is de 500 meter het moeilijkst te voorspellen", aldus Wotherspoon.

"Lorentzen is er klaar voor. De loting is heel interessant, want hij rijdt tegen Ronald Mulder", zegt de viervoudig wereldkampioen sprint tegen Erben Wennemars, die in 2004 en 2005 wereldkampioen werd vóór de Canadees.

Hoe gaat het met Verbij?

Hoe gaat het met Kai Verbij, die geblesseerd was en over een klein uur in de baan komt voor zijn olympische 500 meter? "De 500 meter is voor mij de eerste wedstrijd, dus voor mij is het ook een beetje de vraag."

Voorbeschouwing schaatsen

Nu live op NPO 1 en de livestream: de voorbeschouwing op de ploegenachtervolging (v) en de 500 meter (m).

Nog een keertje de exacte starttijden:

12.00 uur: ploegenachtervolging, Nederland - Zuid-Korea

13.17 uur: 500 meter, Mitchell Whitmore-Jan Smeekens

13.34 uur: 500 meter, Ronald Mulder-Havard Lorentzen

13.37 uur: 500 meter, Daichi Yamanaka-Kai Verbij

Toch nog een prijs voor Maas

Toch nog een gouden medaille voor snowboardster Cheryl Maas, als het aan onze collega's van de Sportschau ligt.

Wennemars, Shimizu en Cheek

Erben Wennemars ging op de foto met Hiroyasu Shimizu en Joey Cheek. Shimizu is de olympisch kampioen op de 500 meter van 1998, Cheek klaarde dat klusje in 2006.

Tegen 13.45 uur vanmiddag weten we wie de olympisch kampioen van 2018 is.

MeToo-meldpunten op de Spelen: 'Het is goed dat wij er zijn'

Op vier olympische locaties in Pyeongchang zijn meldpunten ingericht voor seksueel ongepast gedrag. Tot nu toe zijn er dertien meldingen over seksueel ongepast gedrag gedaan. Het gaat dan om betasting of seksueel getinte opmerkingen.

Het is voor het eerst dat er op de spelen een speciaal meldpunt is voor meldingen over dit soort gedrag. Officieel heten ze Gender equality support centres. De kantoortjes staan op vier locaties, onder meer in Gangneung waar de meeste Nederlandse sporters in actie komen. Op die locatie zijn tot nu vier meldingen gedaan.

Lees een reportage over de MeToo-meldpunten in Pyeongchang.

Wüst: we moeten scherp zijn, dat bleek gisteren wel

Om 12.00 uur komen de Nederlandse vrouwen in actie in de kwartfinales van de ploegenachtervolging. Ireen Wüst is er klaar voor. "We kijken ernaar uit. We moeten heel scherp zijn en een goede rit neerzetten, om het ons enigszins makkelijk te maken voor de halve finales."

De mannen kwamen gisteren moeizaam door de kwartfinales heen. Is Wüst daarvan geschrokken? "Nee, niet geschrokken, maar het houdt je wel scherp."

Skiër Faivre naar huis gestuurd

De Franse skiër Mathieu Faivre, vriend van olympisch kampioene Mikaela Shiffrin, is naar huis gestuurd vanwege boze uitlatingen na de reuzenslalom.

Faivre eindigde als zevende, wat voelde als "een klap in het gezicht", zoals hij het zelf omschreef. "Ik ben hier voor mezelf alleen", verklaarde de 26-jarige Fransman. "Als je eens zou weten hoe ik denk over de groep..."

Daarop werd besloten Faivre om "disciplinaire redenen" huiswaarts te sturen. Met een bericht op Facebook probeerde de skiër de boel nog wel te sussen, maar dat was te laat.

Mathieu Faivre eindigde als zevende op de reuzenslalom

Hoe laat komen de Nederlanders in actie?

Voor de mensen die hun wekker willen zetten om geen enkele rit van de Nederlanders te missen: dit zijn de exacte starttijden.

12.00 uur: ploegenachtervolging, Nederland - Zuid-Korea

13.17 uur: 500 meter, Mitchell Whitmore-Jan Smeekens

13.34 uur: 500 meter, Ronald Mulder-Havard Lorentzen

13.37 uur: 500 meter, Daichi Yamanaka-Kai Verbij

Smeekens heeft 'kalme agressie' nodig

Jan Smeekens, vier jaar geleden nog winnaar van olympisch zilver, blikt vooruit op de 500 meter. "De 500 meter is een mentaal ding", stelt Smeekens. "Je moet scherp zijn en hebt kalme agressie nodig."

Kalme agressie? Wat is dat? "Ik weet eigenlijk niet of het bestaat. Je moet rustig van binnen zijn. Maar als het moment daar is, moet je wel agressie hebben en er vol voor gaan."

IJshockeysters VS in olympische finale

De Amerikaanse ijshockeysters hebben op de Olympische Spelen in Pyeongchang de finale bereikt door Finland met 5-0 (2-0, 2-0, 1-0) te verslaan.

De Verenigde Staten staan voor de vijfde, en derde opeenvolgende keer, in de olympische finale. In eindstrijd wacht aartsrivaal Canada of de Russische ploeg. Die wedstrijd wordt om 13.10 uur gespeeld.

Dankwoord van Cheryl Maas

Wie zullen we daar hebben?

Dat is toevallig: Dione de Graaff loopt op het olympisch park pardoes de vader van Ronald Mulder tegen het lijf. En hij is best zenuwachtig, geeft hij toe.

Ronald Mulder komt even na half twee in actie op de 500 meter.

Canadees ijsdanspaar legt met wereldrecord basis voor goud

Tessa Virtue en Scott Moir hebben afgelopen nacht de basis gelegd voor een tweede gouden medaille met een wereldrecord in de korte kür.

Het Canadese ijsdanspaar blonk vorige week al uit in de gewonnen landenwedstrijd en ook ditmaal werden de gratie en uitstraling van Virtue en Moir rijkelijk beloond. Met een score van 83,67 braken zij hun eigen record uit 2017 (82,68).

Geen finale voor Maas

Afgelopen nacht kwam er al één Nederlandse in actie: snowboardster Cheryl Maas deed mee aan de kwalificatie op het onderdeel Big Air. De Brabantse stond na de eerste run op de zeventiende plaats (65.00 punten) en moest bij de tweede run risico nemen voor een plaats bij de beste twaalf in het klassement om door te mogen gaan naar de finale.

Maas kwam bij haar tweede poging echter ten val bij de landing en dat leverde haar slechts 44.75 punten op. "Als ik 'm tien keer zou proberen, gaat-ie normaal gesproken zeven keer goed", zei Maas over haar tweede sprong. De Brabantse eindigde uiteindelijk als twintigste.

Het programma

Dag 10 van de Olympische Spelen

환영합니다!

Hallo allemaal en welkom in Pyeongchang, waar dag 10 van de Olympische Winterspelen in volle gang is. Wij gaan in de loop van de dag onder meer kijken naar de ploegenachtervolging bij de vrouwen (12.00 uur, met Antoinette de Jong, Marrit Leenstra en Ireen Wüst) en de 500 meter bij de mannen (12.53 uur, met Jan Smeekens, Ronald Mulder en Kai Verbij).

Hallo allemaal vanuit Pyeongchang