liveblog
NOS SportAangepast

Wüst schrijft historie op dag 3 in Pyeongchang

liveblog gesloten

내일 보자!

Oftewel: tot morgen! Dan staat er ook weer veel mooie sport op het programma. Wat krijgen we onder meer voor de olympische kiezen?

02.00 uur: snowboarden, finale halfpipe vrouwen.

11.00 uur: shorttrack, kwartfinales 500 meter (v) met Yara van Kerkhof.

11.26 uur: shorttrack, series 1.000 meter (m) met Sjinkie Knegt, Itzhak de Laat en Daan Breeuwsma.

12.00 uur: 1.500 meter (m) met Kjeld Nuis, Patrick Roest en Koen Verweij.

12.00 uur: curling, finale gemengd curling tussen Canada en Zwitserland.

12.32 uur: shorttrack, series aflossing (m) met Nederland.

13.09 uur: shorttrack, finale 500 meter (v).

Wüst valt koning in de armen

Het is al bijna een traditie in het liveblog: de koning die een Nederlandse goudenmedaillewinnaar knuffelt. Vandaag trof koning Willem-Alexander schaatsster Ireen Wüst na haar gouden race op de 1.500 meter.

Kopje koffie met Shani Davis

Vanavond om 20.35 uur is het op NPO 1 en NOS.nl weer tijd voor Studio Sportwinter, waarin Henry Schut en Erben Wennemars met gasten vanuit Pyeongchang terugkijken op de olympische dag.

Met vanavond onder meer: Erben Wennemars ging een kopje koffie drinken met de Amerikaanse schaatser Shani Davis.

Erben Wennemars drinkt een kopje koffie met Shani Davis

Zwitsers hebben lol

Nederland heeft al veel plezier gehad tijdens deze Winterspelen, maar de Zwitserse freestyle skiërs maken ook veel lol in Pyeongchang. Ze hebben op hun Instagram-account filmpjes gezet van een alternatieve bobslee en een nieuwe manier om een roltrap op te gaan.

Leenstra: ik zag de bui alweer hangen

Vlak voor de laatste rit op de olympische 1.500 meter voelde Marrit Leenstra de bui alweer hangen. Ze bezette achter Ireen Wüst de tweede plaats, met nog twee toppers (Miho Takagi en Heather Bergsma-Richardson) te gaan. "Ik zag mezelf weer vierde worden, maar gelukkig is het eindelijk een medaille", kijkt de Friezin terug op de spannende ontknoping die haar brons bracht.

Wüst, van goud in Turijn tot goud in Pyeongchang

De Brabantse heeft op vier opeenvolgende Spelen een olympische titel in de wacht gesleept.

Lundby vliegt naar goud

De Noorse Maren Lundby heeft de gouden medaille gewonnen bij het skispringen voor vrouwen op de normale schans. Tijdens de finale werden de skispringsters geteisterd door sneeuwval en wind.

Het zilver was voor de Duitse Katharina Althaus, de Japanse Sara Takanashi won brons.

Illuster rijtje

Sporters die op vier Olympische Spelen op rij een gouden medaille pakken, die zijn er niet zoveel. Ireen Wüst staat nu in een rijtje met illustere namen als Michael Phelps en Carl Lewis.

Kingsbury superieur op moguls

Freestyleskiër Mikaël Kingsbury heeft in Pyeongchang de olympische titel op de moguls veroverd. De 25-jarige Canadees, die vier jaar geleden zilver won, was in de laatste finalerun een klasse apart.

De prijzenkast van Kingsbury was al goed gevuld met olympisch zilver en goud, zilver en brons op WK's. Hij won 48 wereldbekerwedstrijden, waaronder zes van de zeven WB-wedstrijden van dit seizoen.

In de finale werd hij met 81,27 punten vierde in de eerste run en hoefde hij in de tweede run (82,19) alleen de Japanner Daichi Hara (82,30) voor zich te dulden. In de derde run was hij met 86,63 superieur. Hara (82,19) werd achter Matt Graham (82,57) derde.

Wüst na vijfde goud: de cirkel is rond

Nu ook in beeld: de reactie van Ireen Wüst na haar gouden 1.500 meter bij de Olympische Spelen in Pyeongchang.

En dat is zeven

De gouden medaille van Ireen Wüst en de bronzen plak van Marrit Leenstra brengen het Nederlandse medailletotaal nu op zeven: drie goud, twee zilver en twee brons.

Nederland staat daarmee voorlopig tweede in het medailleklassement, achter Duitsland.

Het podium na de 1.500 meter bij de vrouwen: Miho Takagi, Ireen Wüst en Marrit Leenstra

Bloemenceremonie

Ireen Wüst, Miho Takagi en Marrit Leenstra worden gehuldigd in het schaatsstadion.

Kijk live naar de bloemenceremonie.

Wüst en Leenstra stralen bij bloemenceremonie

'Heel onwerkelijk'

"Het is heel onwerkelijk, voor de vierde keer op rij goud op de Olympische Spelen. Een droom die uitkomt", aldus een geëmotioneerde Ireen Wüst in haar eerste reactie.

Ook Marrit Leenstra is emotioneel. "Eindelijk ben ik van die vierde plek af en sta ik een keer op het podium."

Goud voor Wüst!

Takagi en Bergsma redden het niet! Ireen Wüst pakt de gouden medaille op de 1.500 meter!

De Japanse Takagi komt met 1.54,55 tot de tweede tijd, Bergsma vinden we met 1.56,74 terug op de achtste plaats.

Dat betekent dat Marrit Leenstra eindelijk eens niet vierde wordt, maar een mooie bronzen plak pakt op de 1.500 meter! Lotte van Beek moet zich tevreden stellen met de vierde plek.

Derde tijd Van Beek!

Lotte van Beek is één honderdste langzamer dan Marrit Leenstra en rijdt voorlopig dus de derde tijd.

Er is nog één rit te gaan: Takagi tegen Bergsma. Wüst is al zeker van het podium, maar welke plak wordt het? En hoe gaat het eindigen met Leenstra en Van Beek? We weten het over een kleine twee minuten.

Tweede tijd Leenstra!

Marrit Leenstra begon sneller dan Wüst, maar moet in het tweede deel van de 1.500 meter toch toegeven. Maar ze is wel sneller dan Bowe: met 1,55,26 rijdt Leenstra voorlopig de tweede tijd.

In de volgende rit komt de laatste Nederlandse in actie: Lotte van Beek.

Snelste tijd Wüst!

Ireen Wüst rijdt, ondanks een valse start, een prima 1.500 meter. Ze rijdt 1.54,35 en is 1,19 sneller dan Brittany Bowe, de nummer twee.

De snelste tijd tot nu toe dus. Maar nu is Marrit Leenstra aan de beurt.

Aandachtige commentator

De dweilpauze is voorbij, er wordt weer geschaatst. Dat ziet ook olympische kampioen Dan Jansen (l), die tegenwoordig commentaar levert voor de Amerikaanse radio.

Dan Jansen (l)

Fourcade prolongeert titel

Martin Fourcade heeft zijn olympische titel geprolongeerd op de 12,5 kilometer achtervolging. De Fransman, viervoudig wereldkampioen in deze discipline, sloeg toe bij de derde schietbeurt en soleerde naar de zege.

Fourcade was één van de zes koplopers die aan de derde schietsessie begonnen. Hij was als enige foutloos en sloeg een gat van van zo'n halve minuut. Nadat hij in de laatste schietbeurt ook alle vijf schijven weer had geraakt, maakte hij al een zegegebaar. Achter Fourcade won de Zweed Sebastian Samuelsson het zilver na een eindsprint de Duitser Benedikt Doll.

Biatleet Martin Fourcade in actie tijdens de achtervolging

Bowe nu de snelste

In de voorlaatste rit voor de dweilpauze zet Brittany Bowe een nieuwe toptijd neer. De Amerikaanse rijdt een tijd van 1.55,54.

Kodaira is voorlopig nummer twee (1.56,11), het virtuele brons is voor de Poolse Natalia Czerwonka. We gaan nu dweilen.

Aandachtig toeschouwer

We hebben weer een aandachtig toeschouwer gespot op de tribune in het schaatsstadion. Niemand minder dan zanger Jan Smit is van de partij. Hij gaat meteen maar op de foto met olympisch kampioene Carlijn Achtereekte.

Jan Smit gaat op de foto met Carlijn Achtereekte

Diskwalificatie

De Wit-Russische Marina Zoejeva gaf in rit drie op de kruising geen voorrang aan de Chinese Tian Ruining en is gediskwalificeerd.

De snelste tijd is nog altijd voor Kodaira.

We zijn begonnen!

De Canadese Josie Morrison was de eerste schaatsster op de 1.500 meter, in een solorit.

De snelste tijd tot nu toe wordt in de tweede rit gerealiseerd: Nao Kodaira rijdt een tijd van 1.56,11.

Nao Kodaira op de 1.500 meter in Pyeongchang

Knegt is ontspannen en snel

Een ontspannen Sjinkie Knegt tijdens de training van vandaag. Even later liet hij een ongekend snelle rondetijd van 7.99 noteren.

De shorttrackers komen morgen weer in actie, met de 500 meter bij de vrouwen en de series van de 1.000 meter en de ploegenachtervolging bij de mannen.

Sjinkie Knegt tijdens de training

Spandoek gaat viral

Na afloop van de 3.000 meter bij de vrouwen trok een spandoek gericht aan de Amerikaanse president Trump al de nodige aandacht in Nederland. Inmiddels is de schaatsvariant op de America First-politiek ook in de Verenigde Staten zelf opgemerkt.

Mooi rijtje

Yvonne van Gennip, Marianne Timmer, Ireen Wüst en Jorien ter Mors. Ze wonnen allemaal olympisch goud voor Nederland op de 1.500 meter voor vrouwen. Maar herinnert u zich deze nog?

Om 13.30 uur: de 1.500 meter (v)

Over drie kwartier begint op de Gangneung Oval de 1.500 meter bij de vrouwen. Ireen Wüst komt als eerste Nederlandse in actie in de elfde rit. Het startschot zal volgens planning om 14.31 uur klinken. In de ritten daarna komen meteen respectievelijk Marrit Leenstra en Lotte van Beek in de baan.

Van Beek won olympisch brons in Sotsji, maar in de jaren daarna was het een en al kommer en kwel. "Elk jaar heeft zijn eigen verhaal. In het eerste jaar scheurde ik een kruisband af, in het tweede was vooral mijn astma lastig en in het derde kreeg ik Pfeiffer. Een heel rijtje met vervelende dingen."

Slopestyle: 32 valpartijen in 50 runs

De wind was duidelijk van invloed in de finale van het snowboardonderdeel slopestyle, met 32 valpartijen in 50 runs.

Kramer: winnen went, Medal Plaza went nooit

Sven Kramer kreeg in Pyeongchang voor de derde keer op rij olympisch goud omgehangen voor de 5.000 meter. Toch is de eerste ceremonie voor hem nog steeds de mooiste.

Kramer vond Medal Plaza in Turijn het mooiste: en toen won ik niet eens

Loting 1.500 meter mannen

De loting van de 1.500 meter bij de mannen van morgen is verricht. De Nederlandse deelnemers hebben niet heel gunstig geloot.

Patrick Roest moet al in de vierde rit de baan op tegen de Nieuw-Zeelander Reyon Kay. Kjeld Nuis zien we in de veertiende rit in duel met de Japanner Takuro Oda. In de zestiende rit treedt Koen Verweij aan tegen Allan Dahl Johansson.

Nu live: kwalificatie moguls mannen

De freestyle skiërs zijn om 11.30 uur begonnen met de kwalificatie voor de moguls, waarvan de finale om 13.00 uur wordt afgewerkt.

Dahlmeier wint goud

Biatlete Laura Dahlmeier heeft haar tweede olympische titel veroverd. Nadat de Duitse zaterdag al goud had gepakt op de 7,5 km sprint, werd ze zojuist ook kampioene op de 10 kilometer achtervolging.

Anastasya Kuzmina, tweevoudig olympisch kampioene op de sprint, pakte zilver. Het brons ging naar de Française Anais Bescond.

Laura Dahlmeier wint haar tweede olympische titel

Dan Jansen: schaatsdominantie niet de schuld van Nederlanders

De Nederlandse hegemonie op de schaatsbaan roept naast bewondering ook vraagtekens op. Dan Jansen, de Amerikaanse olympisch kampioen op de 1.000 meter in Lillehammer (1994), kijkt met een dubbel gevoel naar de Nederlandse dominantie.

"Als oud-schaatser heb ik veel respect voor de Nederlanders, het is ongelofelijk hoe jullie elk jaar beter worden. Maar ik kan me ook voorstellen dat het niet heel goed is voor de sport. Maar er zijn zo veel goede Nederlandse schaatsers, geen enkel ander land heeft zo'n grote pool atleten waaruit het kan kiezen. Het is niet de schuld van de Nederlanders."

Dan Jansen, olympisch kampioen op de 1.000 meter in 1994

Nu live: biatlon

Om 11.10 uur is de 10 kilometer achtervolging bij de biatlon voor de vrouwen begonnen. Spektakel is bij dit onderdeel vrijwel altijd verzekerd.

Hoe werkt dat? De vrouwen starten op volgorde van de uitslag van de 7,5 kilometer sprint, inclusief tijdsverschillen. De Duitse Laura Dahlmeier is als eerste gestart. De Noorse Marte Olsbu startte 24,2 seconden later, de nummer drie Veronika Vitkova (Tsj) daar weer anderhalve seconde achter. De vrouwen schieten onderweg twee keer staand en twee keer liggend. Een misser betekent een extra rondje.

Laura Dahlmeier gaat aan de leiding

Kramer blij met goud

Sven Kramer is duidelijk blij met zijn derde gouden plak op de 5.000 meter. Ook Ted-Jan Bloemen en Sverre Lunde Pedersen kunnen hun geluk niet op tijdens de ceremonie op Medal Plaza.

Het Wilhelmus

Sven Kramer luistert naar het Nederlandse volkslied.

Sven Kramer luistert naar het Wilhelmus

Huldiging Kramer!

Sven Kramer, Ted-Jan Bloemen en Sverre Lunde Pedersen hebben het podium op Medal Plaza betreden. Het is tijd voor de medailleceremonie.

Kijk live naar de medailleceremonie.

Skiërs pas donderdag in actie?

De verwachting is dat de skiërs bij de Olympische Spelen pas donderdag voor het eerst in actie komen. Volgens de weersvoorspellingen houdt de harde wind dinsdag en woensdag nog aan. De afdaling voor de mannen en de reuzenslalom van de vrouwen moesten vanwege te harde wind worden afgelast en zijn verplaatst naar donderdag.

Voor dinsdag staat nog wel de combinatie bij de mannen op het programma, en woensdag is de slalom voor de vrouwen gepland. De organisatie kan nog wel uitwijken naar vrijdag, want dat was oorspronkelijk een rustdag. Het IOC maakt zich nog geen zorgen. "Er is nog genoeg tijd om alle races af te werken'', aldus een woordvoerder van het comité.

'Windsnelheden boven de 140 km/h'

Felicitaties voor Frimpong

Akwasi Frimpong, de Nederlands-Ghanese skeletonner, begint donderdag pas aan zijn toernooi, maar had gisteren wel al iets te vieren. Hij was jarig en werd 32 jaar.

Vandaag bedankte hij iedereen voor de felicitaties. Donderdag gaat hij geschiedenis schrijven door als eerste Ghanees ooit in actie te komen op de Winterspelen.

Opvallende tattoo kunstrijdster Nagasu?

De Amerikaanse kunstrijders veroverden brons in de landenwedstrijd. Daarbij trok Mirai Nagasu de nodige aandacht met de binnenkant van haar rechterdijbeen. Was dat soms een enorme tattoo met de tekst 'USA' op haar been, vroegen veel televisiekijkers zich onder meer op Twitter af.

Nee, is het antwoord. Nagasu heeft elastische therapeutische tape op haar been aangebracht.

Mirai Nagasu in actie tijdens de landenwedstrijd, met tape aan de binnenkant van haar dijbeen

Tranen in de ogen bij Van Zetten

De Canadese kunstrijders hebben afgelopen nacht met groot machtsvertoon de olympische titel in de landenwedstrijd voor zich opgeëist. Het zilver was voor de 'atleten uit Rusland', die vier jaar geleden het goud in de wacht sleepten.

De Russen zorgden echter opnieuw voor het hoogtepunt. Nadat Jelena Medvedeva zondag de korte kür in een wereldrecord gewonnen had, was haar 15-jarige concurrente Alina Zagitova fabelachtig op de vrije kür. Haar briljante combinatie van sprongen, pirouettes en artisticiteit was een lust voor het oog en zorgde voor tranen in de ogen bij commentator Hans van Zetten.

Wüst gelooft in gouden mijl

De eerste medaille voor 's lands succesvolste olympiër is alweer een paar dagen binnen - zilver op de 3.000 meter - maar Ireen Wüst wil altijd meer. Ze rijdt ook nog de 1.000 meter en de ploegenachtervolging, maar de Brabantse weet dat vanmiddag de 1.500 meter haar laatste, echte kans op individueel goud is.

De concurrentie is groot, maar Wüst gelooft erin. "Zeker. Als ik die overtuiging niet meer zou hebben, kan ik net zo goed niet van start gaan."

Maas: finale slopestyle verpest door harde wind

Cheryl Maas kwam afgelopen nacht in de finale van de slopestyle niet verder dan de 23ste plek. De Nederlandse snowboardster kwam in beide runs ten val. De finale werd dan ook ontsierd door harde wind.

"Dit zijn geen condities om een wedstrijd te beginnen. Niemand wist of je de landing wel zou halen en hoe ver je zou komen. Het is gewoon heel jammer om te zien en het verpest gewoon de wedstrijd. Je bent op deze manier meer bezig met de wind dan met de wedstrijd zelf", sprak Maas na de finale.

Programma vandaag

Op dit moment is er alleen een wedstrijd bij het ijshockeytoernooi voor vrouwen bezig: Zwitserland-Japan. Wat krijgen we de rest van de dag nog voor onze olympische kiezen?

Programma dag 3

안녕하세요 여러분!

Hallo allemaal vanuit Pyeongchang! Een nieuwe dag, dus ook weer veel mooie sport. In Nederland wordt vooral vooruitgekeken naar de 1.500 meter bij de vrouwen om 13.30 uur, met Ireen Wüst, Marrit Leenstra en Lotte van Beek. Ook leuk: om 11.00 uur is de huldiging van Sven Kramer als olympisch kampioen op de 5.000 meter.

Ireen Wüst, een van de kanshebsters op de 1.500 meter