NOS SportAangepast

Buiten de twee dopinggevallen was Rusland 'perfect' in Pyeongchang

De Russische minister van sport, Pavel Kolobkov, heeft alle Russische atleten die in Pyeongchang onder neutrale vlag meededen aan de Winterspelen "helden" genoemd. "Ondanks een gecompliceerde situatie hebben ze hun ijzeren wil en uitstekende scores getoond."

Het team van 168 Russische atleten won zeventien medailles in Zuid-Korea: twee gouden, zes zilveren en negen bronzen. Vanwege het grootschalige en gestructureerde dopingprogramma dat na Sotsji aan het licht kwam, was Rusland geschorst voor deze Spelen.

"Onze atleten die wel gegaan zijn, hebben meegedaan voor de toekomst van de Russische sport en gestreden voor degenen die er niet naartoe mochten. Ze zijn perfect met de omstandigheden omgegaan", zegt Kolobkov tegen het Russische persbureau Tass.

Vladimir Poetin in gesprek met Pavel Kolobkov (uiterst links)

De minister lijkt daarbij te vergeten dat er in Pyeongchang twee nieuwe Russische dopinggevallen waren, waardoor de Russische vlag niet getoond mocht worden bij de sluitingsceremonie. Daarover wordt met geen woord gerept in het interview.

Schorsing Rusland zit er bijna op

Het Internationaal Olympisch Comité handhaaft de schorsing van Rusland totdat alle 'neutrale' atleten zijn vrijgegeven door anti-dopingbureaus. Mogelijk deze week al. Kolobkov: "Ik heb er alle vertrouwen in dat onze overwinningen door deze kwestie niet naar de achtergrond verdwijnen."

De minister gaat verder over de schorsing van het IOC. "Dat soort beslissingen kunnen de wil en het uithoudingsvermogen van onze sporters niet breken. Het ijshockeyteam (dat goud won) heeft dat wel aangetoond."

Russische ijshockeyers in extremis naar olympisch goud

Het goud van de ijshockeyers kreeg nog bijna een staartje, omdat ze tijdens de medailleceremonie tegen de regels in met z'n allen het Russische volkslied gingen zingen. Het IOC heeft besloten daar geen straf aan te verbinden.

"Wij begrijpen dat het hier gaat om dolle vreugde bij de atleten, die net in bijzondere omstandigheden een gouden medaille hebben gewonnen", luidt een persverklaring van het IOC. Die verklaring zal de ijshockeyers goed doen, net als eerder de felicitaties van president Vladimir Poetin.

In Rusland zijn zaterdag alternatieve wedstrijden van start gegaan voor de sporters die niet welkom waren in Zuid-Korea, zoals schaatsers Denis Joeskov, Pavel Koelizjnikov, Olga Fatkoelina en shorttracker Viktor An. Gerenommeerde namen die in Pyeongchang kans hadden gemaakt op eremetaal.

Mede daarom roemt Kolobkov de veelal jeugdige atleten die wel actief waren op de Spelen. "Ik ben trots op ze. Vergeet niet dat de meesten van hen hun olympische debuut maakten. We hebben er alles aan gedaan om ze klaar te stomen en ze hebben ons niet teleurgesteld."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl