NOS SportAangepast

Brons voor Canadese ijshockeyers na spektakel tegen Tsjechen

De Canadese ijshockeyers hebben in Pyeongchang beslag gelegd op de bronzen medaille. In de slotfase tegen de Tsjechen gaven de Canadezen nog bijna een 6-2 voorsprong uit handen, maar de formatie die tijdens de Spelen van 2010 en 2014 goud had veroverd hield stand en stelde met 6-4 het brons veilig.

De Canadezen zijn blij na een treffer van Andrew Ebbett (rechts)

Voor negenvoudig olympisch kampioen Canada was de troostfinale tegen de Tsjechen een doekje voor het bloeden. De wond was namelijk vrijdag al geslagen door de 4-3 nederlaag tegen Duitsland in de halve finales.

De kampioen van de afgelopen twee Spelen leidde na ruim een kwartier al met 3-1 dankzij goals van Andrew Ebbett, Chris Kelly en Derek Roy.

Na een doelpuntloze tweede periode, regende het in het derde kwart kansen. Ebbett en Kelly scoorden opnieuw en nadat routinier Wojtek Wolski voor 6-2 gezorgd had, leek de Canadese buit wel binnen.

In de slotminuten kwam Tsjechië nog terug tot 6-4 door twee doelpunten van Roman Cervenka. De Tsjechen haalden vervolgens doelman Pavel Francouz van het ijs, maar uiteindelijk bleef Canada redelijk eenvoudig overeind

Finale

Het is in totaal al de zestiende medaille voor de Canadese ijshockeyers op de Olympische Spelen. Na negen keer goud en vier keer zilver veroverden ze in Pyeongchang voor de derde keer brons.

De finale van het olympisch ijshockeytoernooi gaat tussen Duitsland en de Olympische Atleten uit Rusland. Die finale begint om 5.30 uur Nederlandse tijd.

Staatsieportret van de Canadese ijshockeyers, winnaars van olympisch brons

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl