NOS SchaatsenAangepast

Verweij: Spelen hebben mij veel moeite gekost

Voor Koen Verweij verliepen de Olympische Spelen allerminst zoals gehoopt, maar na bijrollen te hebben gespeeld op de 1.000 en 1.500 meter was hem op de slotdag van het olympisch schaatstoernooi dan toch eindelijk een optreden in de frontlinie gegund. Door het brons op de massastart kan Verweij toch met een tevreden gevoel de balans opmaken.

"In de staat waarin ik nu ben is dit het hoogst haalbare. Op het einde zat ik in een mooie positie, maar ik kon er toch niet alles uit halen. Mijn fitheid laat mij in de steek . Ik had meer van de Spelen verwacht, maar uiteindelijk ben ik zeer tevreden."

Terwijl de Nederlandse schaats(st)ers de successen opstapelden, bleef Koen Verweij bij zijn eerste drie optredens (1.500 meter, ploegenachtervolging, 1.000 meter) ver verwijderd van zijn beste vorm. Die teleurstellingen stelden hem danig op de proef, erkende Verweij.

'Gewoon tevreden'

"Het hele toernooi heeft mij heel veel moeite gekost. Het was heel zwaar. Je probeert er altijd het beste uit te halen en als dat niet lukt, baal je toch."

Dat hij zich op de slotdag van het toernooi alsnog wist te revancheren voor de drie mislukte optreden, gaf Verweij daarom toch reden met een tevreden gevoel de balans op te maken. "Als je ziet hoe ik het toernooi begonnen ben en hoe ik het nu eindig. Dan mag je gewoon tevreden zijn."

Ook Sven Kramer, die in de slotfase van de massastart het tempo stevig opvoerde en daarmee Verweij in stelling bracht voor de eindsprint, benadrukte na afloop dat hij tevreden is met de bronzen medaille van Verweij. "We hadden een prima tactiek en dit is het maximale resultaat. Tuurlijk kan het altijd beter, maar we zijn op waarde geklopt."

'Een aardig gaatje'

Even leek Kramer na zijn tempoversnelling zowaar zelf op goudjacht te kunnen gaan. Maar dat bleek uiteindelijk een brug te ver. "Ik wilde gaan en als Swings (de Belg die uiteindelijk tweede werd, red.) twijfelt, ben ik weg. Ik had toch een aardig gaatje, maar nu rijdt hij het toch dicht. Jammer dat we het niet konden afmaken."

Al met al is Kramer van mening dat Verweij trots moet zijn op zijn medaille. "Op de Spelen moet je fit zijn en als je naar zijn Spelen kijkt, moet je gewoon trots zijn met brons."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl