Irene Schouten met de Nederlandse vlag
NOS SchaatsenAangepast

Schouten verovert olympisch brons op massastart

Irene Schouten heeft de Nederlandse ploeg de negentiende medaille bij de Olympische Spelen in Pyeongchang bezorgd. De schaatsster uit Andijk finishte in de finale van de massastart, die voor het eerst op de Winterspelen werd verreden, als derde.

De Japanse Nana Takagi gaat als eerste olympisch kampioene op het onderdeel de boeken in. Het zilver ging naar de Koreaanse Kim Bo-reum.

Lange ontsnapping

Schouten (25) ging in de slotfase mee, toen de Estse Saskia Alusalu na een lange ontsnapping werd ingelopen. De Nederlandse nam het initiatief in de laatste ronde, maar in de lange sprint kon ze de koppositie niet houden.

De Japanse Nana Takagi won de sprint overtuigend. De thuisfavoriete Kim pakte zilver, voor Schouten. De Nederlandse was in 2015 de eerste wereldkampioene op het nieuwe onderdeel. "Het plan was dat Annouk op twee ronden voor het einde zou aangaan. Het liep anders", aldus Schouten, die Takagi voortdurend in haar kielzog had.

Annouk van der Weijden was de tweede Nederlandse in de finale. De nummer vier van de 5.000 meter was in de halve finales gevallen en moest vervolgens een lange inhaalrace rijden om alsnog de eindstrijd te bereiken. In de finale lukte het haar, met pijnlijke knieën, niet om mee te doen in de strijd om de medailles. Ze eindigde als veertiende.

Schouten, die de afgelopen seizoenen bij de massastart niet op het podium stond, liet haar landgenote meedelen in het succes. "Deze medaille is ook voor Annouk. Helaas kwamen er in de sprint op de laatste 100 meter nog twee onderdoor. Ik wilde goud, maar ben ook blij met brons", aldus de specialiste van de marathon.