Een knipoog van Kjeld Nuis
NOS SchaatsenAangepast

Nuis: als ik mijn eigen dingen doe, rijd ik ze allemaal naar huis

Een spektakelstuk moet het worden: de 1.000 meter bij het langebaanschaatsen. Kjeld Nuis is de grote favoriet. Zijn uitdager komt uit Noorwegen, Håvard Lorentzen. Beiden hebben in de schaatshal van Gangneung al een olympische titel veroverd. "Als ik mijn dingen goed doe, rijd ik ze allemaal naar huis", blikt Nuis vooruit.

Nuis kreeg voor de Spelen al de favorietenrol toebedeeld. Hij is, gezien zijn overwinning op de 1.500 meter vorige week en zijn verrichtingen eind december op het olympisch kwalificatietoernooi, de man in vorm. En twee van zijn voornaamste concurrenten in de voorgaande maanden, de Russen Denis Joeskov en Pavel Koelizjnikov, ontbreken vrijdag op de startlijst als gevolg van de dopingschorsing die het Internationaal Olympisch Comité Rusland heeft opgelegd.

Samengeknepen billen

Ook Koen Verweij en Kai Verbij werden aanvankelijk tot de medaillekandidaten gerekend, maar beiden hebben zich in Gangneung deels door fysiek ongemak nog niet kunnen onderscheiden. Dat geldt bepaald niet voor de Noor Håvard Lorentzen. Die legde maandag een geweldige 500 meter op het ijs, eentje waar Nuis ook met samengeknepen billen naar zat te kijken.

En vooral door dat ene rondje na de opening van de Noor - een verbluffend rondje van 24,6 seconden - weet Nuis dat het vrijdag op de 1.000 meter een spel om honderdsten van seconden gaat worden. "Hij zal ook zo naar mijn 1.500 meter hebben zitten kijken. Daar zat ook nog even een rondje 25,0 in. Zo komen we naar elkaar. We gaan het zien", aldus Nuis.

Nuis en Lorentzen reden bij de laatste wereldbekerwedstrijd in Erfurt tegen elkaar. Nuis won, maar weet desondanks dat de Noor hem op de hielen zit. "Hij bleef als enige aardig in de buurt", zegt de Nederlandse olympisch kampioen op de 1.500 meter. "Hij is hier wel the man to beat."

Laatste rit

Nuis rijdt vrijdag in de laatste rit tegen de Fin Mika Poutala, een outsider volgens de Nederlander. Lorentzen rijdt twee ritten eerder tegen Koen Verweij. "Ik had graag tegen Lorentzen gereden", zegt Nuis. "Erfurt was een mooie rit. We zijn een beetje dezelfde rijders. Ik verwacht veel van hem. En hij verwacht veel van mij."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl