Studio Sportwinter
NOS SchaatsenAangepast

Geloof de jury maar, de diskwalificaties in de shorttrackfinale waren terecht

De Nederlandse aflossingsploeg was door het dolle heen toen ze, na het winnen van de B-finale, de uitslag van de A-finale op het scherm zagen. Twee diskwalificaties, voor China en Canada, en daardoor kwam het brons toch nog in handen van het Oranjekwartet.

Een etmaal na die sensationele ontknoping van de relay bij de vrouwen, zitten NOS-presentator Henry Schut en Erben Wennemars in Studio Sportwinter nog met een paar vragen. Hoe kwamen die twee penalty's tot stand en waarom duurde het zo lang tot de officiële uitslag bekend was?

'Ik markeer de punten'

Gialt Biesma geeft tekst en uitleg. Biesma is tijdens de Spelen videoscheidsrechter in het vrouwentoernooi. "Er staan drie scheidsrechters op het ijs en ik ben er als videoscheidsrechter. Al tijdens de rit markeer ik punten waar ik iets zie gebeuren, die gaan we na de rit zo snel mogelijk bekijken."

"Mijn bevindingen geef ik door aan de hoofdscheidsrechter. Hij kan direct een besluit nemen of ook naar de beelden kijken. Die hoofdscheidsrechter neemt uiteindelijk het besluit."

De jury, met derde van links Gialt Biesma (rode stropdas), bij het shorttrack aan het werk

In de studio bespreken de gasten de diskwalificatie van Canada en China. Oud-shorttracker Cees Juffermans legt uit welke fout de de Canadezen maakten. "Kim Boutin reed anderhalve ronde achter, maar ze blokkeerde de Chinese bij de finish. Ze reed aan de binnenkant, maar had aan de buitenkant moeten zitten."

Een zichtbare lijn op het ijs?

Wilf O'Reilly, oud-wereldkampioen shorttrack en tegenwoordig werkzaam als manager shorttrack bij de KNSB, pleit voor een zichtbare lijn op het ijs waarmee voor de schaatsers duidelijk is waar ze wel en niet mogen rijden. "Dat is tegengehouden, omdat de baan ook gebruikt wordt voor het kunstrijden en zij willen geen lijnen op het ijs. Het zou mooi zijn als we over vier jaar allebei onze eigen hal hebben."

Maar waarom duurde het dan zo lang voor de jury tot een beslissing kwam? Biesma: "Voor de kijker duurt het misschien lang, maar wij waren er vrij snel uit. We kijken naar meerdere hoeken, het kan dus niet altijd even snel."

Dan naar de diskwalificatie van China. Juffermans: "Die was vrij duidelijk. De Chinese en de Koreaanse vrouw rijden naast elkaar bij de wissel. De Chinese had daar rechtdoor moeten rijden, maar ze trekt naar binnen. Ze beukt tegen de Koreaanse aan en even later nog een keer."

Juffermans was tijdens de finale co-commentator bij de NOS. "We zagen iedereen vallen, het was een knotsgekke finale. Maar op de perstribune zien wij andere beelden dan de videoscheidsrechters. Het is daardoor voor ons commentatoren heel moeilijk om te zeggen of de beslissingen van de jury goed zijn."

'Op de Spelen net een stapje verder'

Er zijn plannen om daar verandering in te brengen, zegt Biesma. "In eerste instantie hadden alleen de scheidsrechters de beschikking over de beelden. Nu krijgen de coaches dezelfde beelden te zien. De volgende stap is dat de beelden openbaar gemaakt worden en dus ook te zien zijn voor het publiek."

Tijdens de Spelen nemen de schaatsers wat meer risico volgens Biesma, waardoor de kans op een penalty groter is. "De Spelen zijn maar één keer in de vier jaar. Ze gaan net een stapje verder om het doel te bereiken."

Biesma hield wel een dubbel gevoel over aan de finale, want hij wist wat de consequenties zouden zijn van de twee penalty's: een medaille voor Nederland. "Daarom ben ik blij dat de hoofdscheidsrechter het uiteindelijke besluit neemt en niet ik."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl