Ziga Jeglic
NOS SportAangepast

Sloveense ijshockeyer Jeglic test positief en verlaat Spelen

De Sloveense ijshockeyer Ziga Jeglic heeft positief getest op fenoterol, een medicament tegen luchtwegaandoeningen.

Hij is voor de rest van de Olympische Spelen geschorst en moet het olympisch dorp binnen 24 uur verlaten, zo laat het internationale sporttribunaal CAS weten.

Shoot-out

Jeglic, die in het gewonnen groepsduel met Slowakije de beslissende shoot-out nam en daarna werd getest, erkent de dopingovertreding en accepteert de sancties.

Jeglic zelf zegt astma te hebben en het middel daarvoor te hebben gebruikt. "Het is me voorgeschreven na inspanningstesten in 2017", aldus Jeglic. Hij zou vergeten zijn een attest aan te vragen waardoor hij het middel in wedstrijdverband had kunnen gebruiken. "Ik bied mijn excuses aan aan iedereen die hierdoor benadeeld is."

De dopingzaak kwam vlak voor de wedstrijd Slovenië-Noorwegen naar buiten. Die landen strijden later vandaag om een plek in de kwartfinales.

Derde geval

Het is al het derde dopinggeval deze Spelen. Eerder werden de Japanse shorttracker Kei Saito en de Russische curler Aleksandr Kroesjelnitski betrapt op het gebruik van verboden middelen. Kroesjelnitski won onder neutrale vlag brons bij het curling voor gemengde teams.

Hij ontkent doping te hebben gebruikt en is in afwachting van de uitslag van de B-staal. Hij heeft wel het olympisch dorp verlaten.

Nieuwe ceremonie

Als de B-staal ook positief is, moet Kroesjelnitski zijn bronzen plak inleveren. Noorwegen, dat achter Kroesjelnitski en zijn partner Anastasia Bryzgalova, op de vierde plek eindigde in het curlingtoernooi wil in dat geval dat de medailleceremonie wordt overgedaan.

"We hebben hard gewerkt om ons doel, een medaille, te bereiken. Als blijkt dat dat ons is afgenomen, is dat niet oké", aldus de Noren. " Het is moeilijk te accepteren dat wij dan niet de aandacht hebben gekregen waar we recht op zouden hebben gehad. Wij willen dan onze bronzen medaille nog tijdens deze Spelen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl