NOS SchaatsenAangepast

Wissel Verweij-Roest in de maak op ploegenachtervolging

Alles wijst erop dat Patrick Roest komende woensdag Koen Verweij gaat vervangen in de halve finale van de ploegenachtervolging tegen Noorwegen. Dat laat bondscoach Geert Kuiper weten.

Kuiper: grote kans dat Roest in plaats van Verweij rijdt

"We moeten vanavond nog trainen, maar we gaan dan met Roest in plaats van Verweij rijden. Daarna maken we een keuze", zegt Kuiper, die vervolgens wel aangeeft dat de kans groot is dat Roest tegen Noorwegen de vervanger van Verweij is. "Ja", antwoordt hij kort maar krachtig op de vraag of Roest woensdag op het ijs zal staan.

Matige indruk

Verweij maakte afgelopen zondag in de kwartfinales tegen de Verenigde Staten een matige indruk en had moeite om het tempo van ploeggenoten Sven Kramer en Jan Blokhuijsen te volgen. Daarna barstte de discussie los of de uit vorm ogende Verweij beter niet kon worden vervangen door Roest, die eerder verrassend zilver pakte op de 1.500 meter.

De factor ervaring spreekt wel in het voordeel van Verweij. Hij won met Kramer en Blokhuijsen vier jaar geleden in Sotsji goud op dit onderdeel.

Van Beek voor Leenstra

Kuiper liet tevens weten dat Marrit Leenstra aan de kant wordt gehouden voor Lotte van Beek in de vrouwenploeg, die het woensdag in de halve finales tegen de Verenigde Staten opneemt.

Leenstra krijgt rust om zich volledig te kunnen focussen op een eventuele olympische finale. "We mogen de VS zeker niet onderschatten, maar we hebben een droom en dat is het sterke Japan verslaan. Daar hebben we nu op geanticipeerd", aldus Kuiper.

De vrouwenploeg won maandag in de kwartfinales met overmacht van Zuid-Korea. Na afloop van de race werd al geopperd om een wissel toe te passen om de krachten te sparen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl