Schulting in de series van de 1.500 meter
NOS SchaatsenAangepast

Oranje nagels moeten Schulting geluk brengen op 1.000 meter

Shorttrackster Suzanne Schulting rijdt vooralsnog een ietwat teleurstellend toernooi. Op geen enkele afstand wist ze tot nu toe de A-finale te bereiken. Maar wellicht heeft ze de sleutel tot succes gevonden: oranje nagels.

"Ik had gisteren niet zo veel te doen en dacht: laat ik mijn nagels maar eens lakken. Dat heeft best goed uitgepakt, want ik reed het snelste rondje op een laaglandbaan ooit. Dus dat is mooi", lacht Schulting, die doorgaans het beste uit de verf komt op de 1.000 meter, de afstand die dinsdag op het programma staat.

'Doen wat de baas zegt'

"De voorbereiding is niet anders dan anders, Ik moet gewoon doen wat de baas zegt. Dat is trainen, rondjes rijden en technisch goed blijven schaatsen. Het trainingsschema is niet heel anders dan op een wereldbeker."

Schulting viel in de series van de 500 meter en kwam in er de halve finales van de 1.500 meter niet aan te pas. Ook op de aflossing, waar Schulting slotrijdster was, lukte het niet in de laatste ronde een plekje op te schuiven waardoor Nederland de finale misliep.

Yara van Kerkhof gaat de laatste dagen van het shorttracktoernooi in met een zilveren medaille op haar nachtkastje. De 500 meter leverde haar een mooie plak op, maar de 1.000 meter ligt haar eigenlijk nog beter.

Zin om te racen

"Op de 1.000 meter heb ik dit jaar het best gepresteerd", zegt Van Kerkhof, die twee wereldbekerfinales reed op de kilometer. "Maar ja, ik moet dit nog maar zien te overtreffen. Ik ga er in elk geval alles aan doen er wat moois van te maken."

Een week na haar zilveren race lijkt de glimlach nog altijd niet verdwenen op het gezicht van de shorttrackster. "Je wordt echt geleefd: een huldiging in het Holland House, naar Medal Plaza. Dat heeft veel energie gekost, maar ik heb er veel zin in om weer te gaan racen."

Yara van Kerkhof met haar medaille

Lara van Ruijven is de derde Nederlandse die de 1.000 meter rijdt. Zij kwam op de kortste afstand niet door de series. "De 500 meter is eigenlijk meer mijn afstand, maar op de 1.000 heb ik dit jaar beter gepresteerd", aldus Van Ruijven.

"Wat mijn tactiek wordt? Rijden alsof het mijn laatste afstand is. Dat is misschien ook wel zo, hier in Korea."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl