De Canadese ijshockeyvrouwen plaatsen zich opnieuw voor de olympische finale
NOS SportAangepast

Vrouwen Canada en VS voor vijfde keer in ijshockeyfinale

De olympische ijshockeyfinale bij de vrouwen gaat voor de vijfde keer tussen Canada en de Verenigde Staten. De favorieten wonnen beide hun halve finale met 5-0. Amerika versloeg Finland en titelhouder Canada was Rusland de baas.

Canada had ook in de groepsfase met 5-0 gewonnen van de Russinnen. Het duurde bij de tweede ontmoeting even voordat de Canadese motor op toeren kwam.

Na de snelle 1-0 (Wakefield) duurde het tot de 24ste minuut voor ook de 2-0 op het scorebord stond. Pas in de derde periode stond het vizier op scherp: Wakefield, Clark en Johnston voerden de score op.

VS klopt Finland

Amerika bleek zoals verwacht een maatje te groot voor Finland. Na twee minuten lag de puck al in het Finse doel (goal Marvin), waarna de VS de marge gestaag uitbouwde dankzij Cameranesi, Lamoureux, Knight en opnieuw Cameranesi.

IJshockey voor vrouwen staat voor de zesde keer op het olympische programma. Alleen in 2006 stonden de aartsrivalen niet tegenover elkaar in de eindstrijd; in Turijn verloor Amerika in de halve finales verrassend van Zweden, dat vervolgens in de finale kansloos was tegen Canada (1-4).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl