NOS SportAangepast

Canadees ijsdanspaar legt met wereldrecord basis voor goud

Tessa Virtue en Scott Moir hebben op de Spelen in Pyeongchang de basis voor een tweede gouden medaille gelegd met een wereldrecord in de korte kür.

Het Canadese ijsdanspaar blonk vorige week al uit in de gewonnen landenwedstrijd en ook ditmaal werden de gratie en uitstraling van Virtue en Moir rijkelijk beloond. Met een score van 83,67 braken zij hun eigen record uit 2017 (82,68).

Virtue en Moir zijn ongenaakbaar op het ijs: ze wonnen goud in Vancouver in 2010 en grepen twee keer zilver in Sotsji in 2014, waarna ze besloten te stoppen met kunstrijden. Eind 2016 keerden ze toch weer terug op het ijs en sindsdien verloren ze pas een keer van het Franse duo Gabriella Papadakis en Guillaume Cizeron.

Loszittend jurkje

Papadakis en Cizeron zijn ook nu de grootste concurrenten van Virtue en Moir. Zij dansten naar een tweede plek met 81,93 punten.

Tijdens de dans van het Franse paar viel op dat de jurk van Papadakis wat los kwam te zitten waardoor meer werd onthuld dan was bedoeld; een deel van de borst van Papadakis werd eventjes ontbloot. Het paar leek er even door van slag te zijn, maar voltooide beheerst de kür.

"Ik voelde het meteen en deed een schietgebedje", verklaarde Papadakis na afloop. Het is onduidelijk of het foutje met de garderobe het Franse paar punten heeft gekost. Volgens de regels volgt er puntenaftrek als een deel van de kleding van de kunstrijders losschiet.

Het tweede onderdeel van het ijsdansen, de vrije dans, is dinsdag. De beste twintig paren zullen daarin op het ijs verschijnen voor een dans van maximaal vier minuten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl