Jillert Anema
NOS SchaatsenAangepast

IOC onderneemt geen verdere actie tegen Anema

De Nederlandse sportkoepel NOC*NSF heeft juist gehandeld in de afwikkeling van de poging tot matchfixing van schaatscoach Jillert Anema tijdens de Winterspelen van 2014 in Sotsji.

Dat stelt het Internationaal Olympisch Comité (IOC) zondag in een verklaring. Het IOC zal geen verdere stappen ondernemen tegen Anema.

NOC*NSF gaf de schaatscoach in 2014, na de Spelen, een officiële waarschuwing. Volgens het IOC was dat een juiste beslissing. "De procedure en de sanctie komen volledig overeen met de regels van het IOC in die tijd."

Bevestiging

Directeur Gerard Dielessen van de sportkoepel laat weten tevreden te zijn met deze uitspraak. "Wij zien dit als een bevestiging dat zowel het doorlopen proces als de opgelegde sanctie op een integere wijze tot stand zijn gekomen. Bovendien zien wij dit als een erkenning van de proportionaliteit van de sanctie."

NOC*NSF bracht de zaak rond Anema nooit naar buiten. Afgelopen week bleek uit een artikel van de Volkskrant wat er was gebeurd. De sportkoepel legde de zaak vervolgens alsnog voor aan het IOC.

Anema was coach van Jorrit Bergsma in Sotsji, maar begeleidde ook de achtervolgingsploeg van Frankrijk. In die hoedanigheid zou hij de Nederlandse bondscoach Arie Koops hebben verzocht om de Nederlandse ploeg het rustig aan te laten doen in de eerste ronde van de achtervolging.

Schending van olympische normen en waarden

Anema, die Bergsma naar individueel goud op de 10 kilometer coachte, zou als tegenprestatie hebben aangeboden dat de zege altijd voor Nederland zou zijn. Als een schaatser van het Nederlandse team ten val zou komen, zou Alexis Contin zich laten zakken zodat het Nederlandse team toch nog zou winnen.

Volgens de sportkoepel was de actie van Anema een poging tot matchfixing en een schending 'van de olympische waarden en de waarden van de sport in het algemeen, zoals fair play en respect.' Anema ontving de officiële waarschuwing destijds via een brief.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl