NOS SportAangepast

Student helpt Amerikaanse ijshockeyers aan eerste overwinning

De Amerikaanse en Russische ijshockeyers hebben zich gerevancheerd voor hun nederlaag in de eerste wedstrijd. De VS was met 2-1 te sterk voor Slowakije, terwijl Rusland met maar liefst 8-2 won van Slovenië.

De twee grootmachten in het ijshockey hadden zich in de eerste ronde laten verrassen door diezelfde twee ploegen, waarbij de Amerikanen het hoofd hadden moeten buigen voor de Slovenen en de Russen voor de Slowaken. Vandaag werd verder gezichtsverlies voorkomen.

Amerika won door twee treffers van Ryan Donato, die nog studeert en uitkomt voor het universiteitsteam van Harvard. De 21-jarige Donato is een van de vier studenten in de ploeg van de Amerikaanse bondscoach, die het zonder grote sterren moet doen door de weigering van de profcompetitie NHL om spelers vrij te maken voor de Spelen.

De Russen, die naast hun NHL-spelers ook nog eens spelers missen als gevolg van de Russische dopingschorsing, lieten zien desondanks nog genoeg kwaliteit in huis te hebben en een serieuze kandidaat voor het goud te zijn met hun optreden tegen de Slovenen.

Morgen staat de klassieker VS-Rusland op het programma, met als inzet de winst in groep B.

Ook Zweden en Finland, de nummer twee en drie van Sotsji, wonnen hun tweede wedstrijd. De Zweden versloegen Duitsland met 1-0, terwijl de Finnen veel te sterk waren voor Noorwegen: 5-1.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl