NOS SchaatsenAangepast

Kramer heeft niet wakker gelegen: wel laat in slaap gevallen

Het debacle van de 10.000 meter suddert nog na in het hoofd van Sven Kramer. "Het kan beter", bekent hij als hem wordt gevraagd hoe hij zich een dag na zijn mislukte olympische missie voelt.

"En dat is een understatement. Ik heb niet wakker gelegen, maar ik ben wel laat in slaap gevallen."

Kort na zijn rit had het er alle schijn van dat Kramer zelf wél, maar zijn coach Jac Orie juist géén idee had waarom de race niet verliep zoals het had gemoeten. Inmiddels liggen de twee helemaal op één lijn, zegt de Fries. "Ik was gewoon niet goed genoeg."

Linkerbeen

Kenners wijzen erop dat Kramer zijn linkerbeen al het hele seizoen niet goed neerzet. Het klinkt de Fries, die donderdag het goud naar Ted-Jan Bloemen zag gaan, net voor Jorrit Bergsma en ruim voor de Italiaan Nicola Tumolero, niet raar in de oren. "Tuurlijk, ik rij niet superlekker. Maar dat is geen excuus. Je moet hier goed zijn."

En zoeken naar waar het precies mis is gegaan, heeft in zijn ogen geen zin. "Over de oorzaak kunnen de meningen verschillen. Ik kan het wel aan van alles wijten, maar wat dan? Daar wordt helemaal niemand beter van. Het is gewoon niet gelukt. Daar gaat het om."

Kramer had al snel in de smiezen dat hij met een zware opdracht opgezadeld ging worden. "Toen ik hier de trap opliep, dacht ik: er zal voor mij wel 12.40 gereden worden. Dat gebeurde ook. Door Jorrit. En vervolgens ging Ted-Jan daar nog een paar tienden onder. Dus ik had wel het idee dat ik rond mijn tijd van vorig jaar moest rijden."

30-laag

Kramer pakte een jaar geleden bij de WK afstanden in Gangneung goud op de 10.000 meter in 12.38,89. "Ik heb ook meteen geprobeerd om die 30,3 te pakken en daarna af te bouwen. Maar ik kwam geen moment goed in de rit."

Daarna leek de wereldkampioen het gevecht om brons aan zich voorbij te laten gaan. "Het is heel simpel: ik rijd mijn hele leven alleen maar voor de winst. Maar dat is geen ja en geen nee. Ik rijd gewoon voor wat ik waard ben. En dan probeer ik de rondetijden zo lang mogelijk 30-laag te houden. Maar dat lukte niet. En dan loopt-ie op."

Sven Kramer en coach Jac Orie

Kramer ontving uiteraard een heleboel reacties op zijn nederlaag, maar niet zo veel als hij had verwacht. "Ik heb veel berichten met 'respect' gehad, dat voelt fijn. De berichten die je krijgt in zo'n situatie zijn belangrijker dan wanneer je gewonnen hebt."

"Bij winst is het een heel lange lijst. Nu zijn het er wat minder, maar deze moet je onthouden." Kan Kramer bepaalde mensen die dit keer niet gereageerd hebben nu schrappen uit zijn lijst? "Nee, zo wil ik het niet zeggen, maar ik vind het belangrijk dat mensen er in voor- en tegenspoed zijn."

De Fries komt in Pyeongchang nog zeker twee keer in actie: zondag staan de kwartfinales van de ploegenachtervolging op het programma, volgende week woensdag hoopt Nederland te rijden voor de medailles. En zaterdag 24 februari rijdt Kramer ter afsluiting van de Spelen ook de massastart.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl