NOS SportAangepast

Hansdotter verrast met slalomgoud, Shiffrin vierde

Mikaela Shiffrin is er niet in geslaagd haar olympische titel op de slalom te prolongeren. De 22-jarige Amerikaanse, die sinds 2013 de wereldtitel in handen heeft op dit ski-onderdeel, viel in Jeongseon zelfs geheel buiten de prijzen.

Het goud ging verrassend naar Frida Hansdotter, die in de tweede run oprukte van de tweede naar de eerste plaats. De 32-jarige Zweedse passeerde de Zwitserse Wendy Holdener, die na de eerste afdaling nog een voorsprong koesterde van 0,20 seconde. Die achterstand wist Hansdotter, die in 2016 de wereldbeker won, om te zetten in een voordelige marge van 0,05.

Grote sprong

Katharina Gallhuber maakte in de tweede run een spectaculaire sprong voorwaarts. De Oostenrijkse vond zich na de eerste slalom van de dag pas terug op de negende plaats op maar liefst 1,23 van Holdener. Dankzij een geweldige tweede afdaling, waarin ze verreweg de snelste was, belandde ze alsnog op het podium.

Dat ging ten koste van Shiffrin, die voor haar eerste afdaling nog had moeten overgeven. De favoriete, donderdag nog wel de beste op de reuzenslalom, noteerde vervolgens de vierde tijd en stond ook na de tweede afdaling nog altijd net naast het podium, op 0,08 van Gallhuber die maar liefst 0,83 seconde had goed gemaakt op de wereldkampioene.

De Zweedse Frida Hansdotter staat in tranen de pers te woord

Voor Hansdotter kwam het goud als een regelrechte surprise. Niet in de laatste plaats omdat Shiffrin het goud amper leek te kunnen ontgaan. "Mikaela is dit seizoen zo sterk geweest. Ik ben daarom ook wel een beetje verrast. Ze heeft mij al zo vaak verslagen. Het is geweldig. Ik heb zo hard gevochten voor deze medaille. Het winnen van olympisch goud is een droom."

Afzegging Shiffrin

De 20-jarige Gallhuber kon amper dat ze Shiffrin van het brons had weten te houden. Met dank aan een meer dan voortreffelijke tweede afdaling. "Ik had een mindere eerste run, dus ik moest in de tweede alles geven. Maar dit is ongelooflijk. Ik ben sprakeloos."

De naar de vierde plaats verwezen Amerikaanse wist niet precies waarom ze had moeten overgeven. "Volgens mij was het niet echt van de zenuwen, maar meer dat ik last had van een virus." Ze besloot zich niettemin af te melden voor de Super G van zaterdag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl