Akwasi Frimpong
NOS SportAangepast

Yun schrijft skeletonhistorie, dansende Frimpong wordt laatste

Voor skeletonner Akwasi Frimpong zitten de Winterspelen in Pyeongchang er weer op. Drie runs mocht de Nederlandse Ghanees afwerken op de olympische baan. Een vierde was hem als hekkensluiter niet gegund. Dat recht was voorbehouden aan de top-20.

Maar dat mocht de pret niet drukken voor de afgelopen zondag 32 jaar geworden Frimpong, die ook na zijn laatste afdaling dansend langs de tribune kwam en daarmee menig toeschouwer voor zich won. Zijn feestje was compleet toen hij zijn kind op zijn arm kon nemen.

Skeletonner Frimpong vermaakt publiek met danspassen

Frimpong, pas de tweede Ghanees in de olympische historie die zijn opwachting maakte op de Winterspelen, vond zich na drie runs terug op de dertigste en laatste plaats van het klassement. Hij had ruim elf seconden achterstand op de mannen die voor de medailles gingen.

Aziatische primeur

Die strijd bovenin werd uiteindelijk gewonnen door Yun Sung-bin, die dat zelfs met overmacht deed. De 23-jarige Zuid-Koreaan. die met zijn olympische skeletonmedaille voor een Aziatische primeur zorgde, was in alle runs de snelste geweest en liet de Rus Nikita Tregoebov en de Brit Dom Parsons ruim achter zich.

In Sotsji was Yun nog als zestiende geëindigd, maar dit seizoen staat er geen maat op hem. Hij heerste in de wereldbeker met vijf zeges en twee tweede plaatsen. In Pyeongchang onderstreepte hij zijn suprematie.

Oppermachtige Yun wint goud bij skeleton met enorme marge

Kwam Yun tot een totaaltijd van 3.20,55, zijn metgezellen op de het podium moesten maar liefst 1,63 en 1,65 toegeven op de nieuwe kampioen. Een enorme marge in een sport waarin het doorgaans om tienden of zelfs honderdsten van seconden gaat en bovendien nooit eerder vertoond op olympisch niveau.

Het oude olympisch record stamde uit 1948 toen de Italiaan Nino Bibbia de concurrentie op 1,4 seconde had gezet, maar daar wel zes runs nodig voor had gehad.

Tregoebov schoof in de laatste run op van plek vier naar twee en stootte daarmee Martins Dukurs van het podium. De Let, die tot Yun dit seizoen de macht overnam, acht jaar op rij de wereldbeker won en vijf wereldtitels op zijn naam heeft staan, veroverde in 2010 en 2014 nog olympisch zilver. Parsons bezorgde de Britten hun eerste medaille van deze Spelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl