Esmee Visser traint op het olympische ijs
NOS SchaatsenAangepast

Debutante Visser genoot van 'winterwonderland', maar wil nu pieken

Esmee Visser is al een tijdje in olympisch Pyeongchang en heeft alle tijd genomen om te genieten van 'winterwonderland', zoals verslaggever Erik van Dijk het omschrijft.

"Ik heb mijn ogen uitgekeken", lacht Visser. "Er is hier een geweldige sfeer met alleen maar sporters om je heen en de focus op het schaatsen. Dat is wel apart."

Voor de 22-jarige Visser zijn de Spelen haar eerste grote toernooi. "De eerste week heb ik heel veel pins (speldjes voor op een tas of jas, red) geruild met andere landen. Ik ben nog jong en vind het allemaal wel leuk. Die eerste week heb ik niet zo veel rust om me heen genomen."

De tijd van alleen maar gezelligheid is inmiddels voorbij voor Visser. "Ik ben er nu echt klaar voor, ik heb de focus en zin om te gaan knallen. Het was fijn dat ik op tijd ben gekomen om alles te ontdekken."

Tiende plek

Voor Visser kwam olympische kwalificatie bijna uit de lucht vallen. Ze hoefde op het OKT alleen Annouk van der Weijden voor zich te dulden. "Ik hield me helemaal niet bezig met de Spelen. Alles is me dit jaar overkomen, het was een grote verrassing."

In januari verraste Visser met de Europese titel op de 3.000 meter. "Ik geniet heel erg van dit seizoen. We zullen zien wat het nog meer gaat brengen. Ik probeer er heel onbevangen in te gaan. Ik ben al tevreden met een tiende plek."

Rittenschema 5.000 meter

1 Annouk van der Weijden Maryna Zoejeva (WRu)
2 Jelena Peeters (Bel) Carlijn Schoutens (VS)
3 Nana Takagi (Jap) Isabelle Weidemann (Can)
dweilpauze
4 Misaki Oshigiri (Jap) Esmee Visser
5 Ivanie Blondin (Can) Claudia Pechstein (Dui)
6 Natalia Voronina (OAR) Martina Sábliková (Tsj)

Welke impact een olympische race gaat hebben, vindt Visser nog moeilijk in te schatten. "Ik weet niet of ik onder de druk bezwijk, we moeten het maar gewoon afwachten."

Maar of een medaille mogelijk is? "Dat zou echt... Ik durf er nog niet over na te denken. Dat zou mijn droom nog mooier maken."

'Wil goed rijden en goede tijd neerzetten'

Annouk van der Weijden, in Sotsji vijfde op de 3.000 meter, hoopt dat ze de vorm heeft voor een olympische medaille. "Elke dag gaat hetzelfde, dat betekent dat ik stabiel goed ben. Ik hoop dat ik een heel goede rit kan laten zien."

"Je werkt naar vorm toe", vervolgt Van der Weijden. "Dat deed ik op het OKT en toen ging het heel goed. Maar of dat op de goede dag en het goede moment lukt, is afwachten. Maar omdat ik stabiel goed ben, is de kans dat ik uit mijn slof schiet groter. Maar ik denk dat ik dat pas tijdens mijn race voel."

Van der Weijden rijdt al in de eerste rit en daar heeft ze geen moeite mee. "Ik wil een goede race rijden en een tijd neerzetten. Wat het waard is, zie ik achteraf wel. Ik weet als ik klaar ben niet waar ik aan toe ben en dat vind ik wel lekker. Ik ga er blanco in."

Voor Van der Weijden is Martina Sábliková, die sinds november 2006 maar zes 5.000 meters verloor, natuurlijk een van de grootste kanshebbers. "Dat is altijd iemand om rekening mee te houden. Maar Natalja Voronina, Ivanie Blondin en Claudia Pechstein ook. En Esmee."

"Een medaille zou veel veranderen, maar daar ga ik nu niet over nadenken. Dat beïnvloedt mijn race alleen maar."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl