Bergsma voelt dat hij in vorm is voor de tien kilometer

Aangepast
Als een boer met kiespijn feliciteert Kramer de hand van Bergsma ANP

Na het drama van de verkeerde wissel in Vancouver was Sven Kramer er alles aan gelegen in Sotsji olympisch goud te winnen op de tien kilometer. Maar Jorrit Bergsma zette een streep door Kramers plannen. In de voorlaatste rit reed Bergsma een olympisch record (12.44,45) waar Kramer vervolgens zijn tanden op stukbeet.

Donderdag kan Kramer alsnog de kroon op zijn carrière zetten door de enige hoofdprijs te pakken die nog in zijn prijzenkast ontbreekt. Maar eenvoudig zal dat niet worden, want hij krijgt concurrentie van wereldrecordhouder Ted-Jan Bloemen en Bergsma zelf. Jillert Anema, coach van Bergsma, geeft zijn pupil een goede kans.

"Jorrit laat het doorgaans wel zien als het echt belangrijk wordt. Hij rijdt prima, maar de vraag is: hoe verhouden de tegenstanders zich tot Jorrit."

Een andere vraag luidt: is Bergsma überhaupt wel fit. Want het eerste deel van het seizoen verliep voor hem dramatisch. "Ik had het gevoel dat ik er te veel voor moest werken", kijkt Bergsma terug. Op de NK afstanden greep hij nog wel de nationale titel op de 10 kilometer, maar daar liet Kramer noch Bergsma het achterste van zijn tong zien.

Bergsma komt van de favorieten als eerste in actie in rit vier, om 13.06 uur. Daarna is het de beurt aan Bloemen. Hij start om 13.22 uur. Kramer sluit de 10 kilometer af om 13.37 uur.

Daarna vielen de resultaten van Bergsma tegen. Op de ploegenachtervolging tijdens de wereldbeker van Heerenveen was hij de zwakste schakel, met als gevolg dat een Nederlands trio voor het eerst op dat nummer als laatste eindigde. Twee weken later in Stavanger werd Bergsma vierde op de 10 kilometer, een kleine elf seconden achter winnaar Kramer.

In Calgary zakte Bergsma twee weken later volledig door het ijs. Op de vijf kilometer werd hij zestiende en laatste in een tijd van 6.22,33, ruim vijftien tellen langzamer dan Sven Kramer. Op de massastart een dag later kwam de Fries niet eens door de halve finales.

"Op dit moment lukt niks", sprak Bergsma met trillende stem in Calgary. Anema vond destijds dat Bergsma niet in actie had moeten komen op die massastart, maar greep desondanks niet op voorhand niet in. "Ik ben niet iemand die zegt dat je van alles niet moet doen. Als hij tegen die muur op loopt, sta ik erbij en zeg ik 'goh, deed het zeer?'. Van dit soort dingen word je een kerel", aldus Anema begin december.

Bergsma had nog een kleine maand om zich bij elkaar te rapen en fit op het olympisch kwalificatietoernooi te verschijnen. Een trainingskamp op Tenerife wierp zijn vruchten af. Op de vijf kilometer kwam Bergsma nog tekort, op de tien kilometer slaagde hij er wel in een olympisch ticket te veroveren.

'Heb stappen vooruit gezet'

De malaise van de eerste seizoenshelft lijkt dan ook voorbij, stelt Bergsma een dag voor de olympische 10 kilometer van Pyeongchang vast. "Ik ben heel tevreden met hoe het nu gaat. Ik rijd met ontspanning in mijn slag. Sinds het OKT heb ik alleen maar stappen vooruit gezet, ik heb de ontspanning kunnen pakken."

Maar of dat genoeg is om morgen zijn olympische titel te prolongeren? "Ik weet dat het erin zit en het op het ijs kan leggen, we gaan het zien."

In Studio Sportwinter laten ook Erben Wennemars en Rintje Ritsma hun licht schijnen over de tien kilometer. "De grootste schaatser aller tijden wil nog één ding winnen", zegt Wennemars, "Die hunkering is begonnen na de wissel in Vancouver. Ik denk dan: je bent al zo'n grote schaatser, je hebt die tien kilometer niet nodig. Maar hij vindt het zelf heel belangrijk."

Beide mannen wijzen Kramer als de favoriet aan. Wennemars: "Jorrit is een ongelofelijke klasbak, ik gun het Bloemen ook, maar er moet er maar eentje winnen. En dat is Sven Kramer." Ritsma sluit zich daar bij aan: "Ik denk dat Sven een grote kans maakt."

Anema is enigszins cryptisch over de kansen van Bergsma. "Jorrit kan een winnende tijd rijden." Maar op de vraag of Anema denkt dat dat gaat gebeuren, begint hij te lachen en te twijfelen. "Je moet het niet zeggen eigenlijk, maar ik heb vertrouwen in een goede afloop."

De loting is volgens Anema wel in het voordeel van Bergsma. Hij is de eerste van de favorieten die in actie komt. Bloemen rijdt in de voorlaatste rit en Kramer in de slotrit.

'Elke andere invloed werkt vertragend'

Dat Bergsma zijn rivalen niet in een rechtstreeks duel treft, is volgens Anema gunstig. "Hij moet een tijd neerzetten en dan gaan we kijken of ze eraan komen. Je kan toch niet harder rijden dan op je best. Elke andere invloed werkt vertragend."

Bergsma voelt de zenuwen voor zijn enige optreden in Pyeongchang. "Ik heb er zin in, maar de spanning begint ook wel toe te nemen. Je wordt een beetje onrustig in je lichaam, je voelt dat er wat gaat gebeuren. Bij elke wedstrijd heb je spanning tijdens de grote toernooien. Die gezonde spanning heb ik altijd wel nodig."

De olympische tien kilometer is morgen vanaf 12.00 uur te volgen via NPO 1, NPO Radio 1 en NOS.nl.