Olympische Spelen

9 t/m 25 februari, PyeongChang

'Shaun White is zo'n beroemdheid, hij is van een ander niveau dan de rest'

Aangepast
Cecilia Michan (rechts) en vriendin juichen voor Shaun White NOS / Michael de Smit
Geschreven door
Michael de Smit
verslaggever

Een uur voor de grote wedstrijd lopen snowboardfans het olympische Phoenix Snow Park op. Onder hen veel Koreanen natuurlijk, maar ook Japanners, Australiërs en opvallend veel Amerikanen. Ze zijn makkelijk te herkennen. De meesten dragen een muts, sjaal, jas of een compleet pak met de kenmerkende 'stars en stripes'. Ze zijn gespannen.

"Ik kom hier voor alle Amerikaanse sporters. Er doen vier snowboarders mee uit de VS, maar ik kom in het bijzonder voor Shaun White", zegt Aimee Metcalf. Ze heeft haar man een trip naar de Spelen cadeau gedaan voor zijn verjaardag.

En zo zijn er meer die White misschien voor het laatst op de Olympische Spelen in actie willen zien. Ze willen hem vandaag nog één keer zien winnen.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

'Zolang ik me kan herinneren, is hij al bezig met snowboarden'
Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

De 31-jarige White is een snowboardlegende, een fenomeen. In eigen land heeft hij een heldenstatus. Hij won bij de Spelen in Turijn en Vancouver al goud en schitterde vaak op de X-games, waar extreme sporten beoefend worden. Veel supporters gaan ervan uit dat dit zijn laatste Olympische Spelen zijn.

Achter de tribunes verzamelt zich een menigte die straks een historische halfpipe finale gaat beleven. Jake en Ryan zijn niet te missen in hun pakken met sterren en strepen. "White is zo'n beroemdheid. Hij is van een ander niveau dan de rest", zegt Jake. Hij doelt op de kwalificatie van de snowboarder een dag geleden. Hij was de beste met een score van 98.50.

1/2Jake en Ryan zijn niet te missen in hun pakken met sterren en strepen NOS / Michael de Smit
2/2Aimee Metcalf en haar man NOS / Michael de Smit

Dat White zo'n hoge score haalde is al bijzonder, maar wat het extra lading geeft is dat de snowboarder in oktober bij een training om zich te kwalificeren voor de Spelen hard ten val kwam en met zijn gezicht de halfpipe raakte. Er waren 62 hechtingen nodig. White zei later in een interview dat hij zijn eigen gezicht niet meer herkende.

Ook supporter Tate volgt de snowboarder al jaren. "Weet je, hij is veranderd. Eerst was het een kwajongen en nu is hij echt een mentor geworden voor de jongere generatie boarders. Ik kijk tegen hem op. Hij is er sterker uitgekomen en die vechtersmentaliteit waardeer ik enorm. Hij valt en staat weer op. Ik put er inspiratie uit."

Valentijn

Cecilia Michan (36) uit New York is op bezoek bij een vriendin in Korea. Ze houden samen een bord omhoog waarmee ze de Amerikaanse snowboarders aanmoedigen: 'Wil je mijn valentijn zijn?' staat erop geschreven.

De wedstrijd op de halfpipe gaat over drie runs. De score van de hoogste run telt. Na zijn eerste run gaat Shaun White gelijk aan de leiding. Op de tribune wordt gejuicht, ook door Clark: "Wauw. Ik keek al naar hem toen ik 14 was, en nu ben ik 28 en hij is nog steeds de beste!"

1/2Clark: "Wauw. Ik keek al naar hem toen ik 14 was". NOS / Michael de Smit
2/2De piste bij het olympische Phoenix snow park NOS / Michael de Smit

Maar het gaat mis tijdens de tweede afdaling van White. De Japanner Ayumu Hirano heeft hoger gescoord dan White in zijn eerste run. Halverwege maakt White een fout bij de landing en glijdt onderuit. Het publiek reageert onmiddellijk. Het is een mengeling van ontzetting en ongeloof. De beste snowboarder van de wereld valt. Amerikanen grijpen met hun handen naar hun hoofd. 'Het zal toch niet?', hoor je ze denken.

Beneden aan de helling staat ook de Amerikaanse skiester Julia Mancuso te kijken. Ze won goud op de reuzenslalom in Turijn. "Dit is een tegenvaller", zegt ze, "maar ik weet het zeker, Shaun gaat het redden in zijn laatste run. Hij verbetert de score van de Japanner."

Dan breekt de laatste run voor Shaun White aan. "Hij moet het nú doen", zegt een meisje tegen haar vriendin. Die heeft het niet meer en staat nagelbijtend toe te kijken. Een ander groepje Amerikanen scandeert "USA, USA!"

1/2Cecilia Michan (rechts) en vriendin juichen voor Shaun White NOS / Michael de Smit
2/2Shaun White op het podium NOS / Michael de Smit

Een weergaloze run van White volgt. Hij combineert de mooiste sprongen en komt steeds goed neer. Uit de kelen van de toeschouwers klinken bij iedere sprong de 'oe's' en 'aa's. Als hij beneden is wordt er alleen maar gejuicht.

Als de score van 97.75 van de jury op het grote scherm te zien is, vallen de Amerikanen elkaar in de armen. White verslaat zijn Japanse concurrent met 2.50 punten. Goud dus voor White. En die gouden plak is extra bijzonder, want het is de honderdste gouden medaille voor Amerika in de geschiedenis van de Winterspelen.

"Ongelooflijk, dit is zo'n mooie comeback!" schreeuwt een vrouw in de microfoon van een verslaggever. Cecilia Michan maakt een vreugdedansje met haar vriendin. In hun handen nog steeds de valentijnsborden.

"Hij heeft het gedaan! Beter kan niet. Hij heeft zoveel kracht. Iedereen zegt dat dit zijn laatste Spelen zijn, maar hij kan het gewoon nog een keer."