Olympische Spelen

9 t/m 25 februari, PyeongChang

Van Kerkhof na sensationeel zilver: ik besef het nog niet

Aangepast

Yara van Kerkhof is geen zondagskind, maar een dinsdagskind. Want op dinsdag 13 februari 2018 viel het allemaal, nota bene drie races op rij, de goede kant op voor de 27-jarige shorttrackster. In zowel de kwartfinale, de halve finale als in de finale kon ze profiteren van diskwalificaties en valpartijen van haar concurrenten. Het leverde Van Kerkhof olympisch zilver op.

"Ik denk dat ik het nog niet helemaal besef", zei Van Kerkhof een klein uur na haar race. "Dit is waar je voor werkt en waar je van droomt. Ik ben heel blij dat het nu gelukt is op het moment dat het moet."

Van Kerkhof kwam in de finale als derde over de streep, maar bleek zilver mee naar huis te nemen na een diskwalificatie voor Choi Min-jeon. "Met brons was ik al superblij. het was best een spannende rit."

"De start was niet goed", erkende Van Kerkhof, die direct een paar meter toegaf op de anderen. "Maar ik moest erbij blijven want er kan zo veel gebeuren in een finale. En dat gebeurde."

Van Kerkhof schoof op van plek vijf naar plek drie toen Choi de Canadese hinderde en beide vrouwen naar de buitenkant waaiden. Choi bleef wel in de baan, maar werd na afloop gediskwalificeerd.

Voor Van Kerkhof was het een zenuwslopende dag. "De eerste rit was al superspannend, er gebeurde veel bij de start. Toen was ik al blij met de halve finale, dat was voor mij de belangrijkste race van mijn leven, want ik zou misschien voor een medaille kunnen gaan."

'Ook een beetje voor mijn ploeggenoten'

Van Kerkhof had mooie woorden over voor haar ploeggenoten. "Ik heb het niet alleen aan mezelf te danken, ook aan mijn teamgenoten. Zonder hen had ik het niet kunnen doen, ik heb ook een beetje voor hen gewonnen. Vandaag deed ik het zelf, maar al die jaren hard werken, deden we met het team."