NOS SchaatsenAangepast

Knegt en De Laat maken indruk in series 1.000 meter

Sjinkie Knegt heeft zich na een indrukwekkende race geplaatst voor de kwartfinales op de 1.000 meter. Knegt, vier jaar geleden winnaar van olympisch brons op deze afstand, kende geen problemen in de series.

Waar Knegt afgelopen zaterdag in de series van de 1.500 meter nog "schaatste als een kleuter", zoals hij zelf zei, was de Fries nu wel meteen scherp. Knegt reed zes ronden voor het einde naar de koppositie en hield vervolgens de wedstrijd onder controle.

Met nog twee ronden te gaan dook de Fransman Thibaut Fauconnet even onder Knegt door. Fauconnet werd daarbij gehinderd door de Chinees Ren Ziwei, die gediskwalificeerd werd door de jury.

In de laatste ronde reed Knegt heel soepel voorbij beide concurrenten en won daarmee zijn serie.

Itzhak de Laat

Ook Itzhak de Laat, zaterdag nog knap zesde op de 1.500 meter, bereikte de kwartfinales. Hij trof in zijn serie de Koreaan Seo Yi-ra, de regerend wereldkampioen op de kilometer en de Chinese outsider Han Tianyu.

De Laat reed lang in laatste positie, maar schoof drie ronden voor het einde knap naar de tweede plaats, achter Han. Die plek wist hij vast te houden. Na de race werd de Chinees gediskwalificeerd en Seo alsnog aan de kwartfinales toegevoegd door de jury.

Breeuwsma uitgeschakeld

Daan Breeuwsma redde het niet, hij reed onder anderen tegen Lim Hyo-jun, olympisch kampioen op de 1.500 meter. De Nederlander kwam nooit echt in de buurt van een kwartfinaleplaats.

Hij begon in derde positie en zakte twee ronden voor het einde naar de laatste plek. Bij het horen van de bel moest hij zelfs een gaatje laten naar de anderen, waarbij het leek alsof hij krachten spaarde voor de aflossing.

Ook de Hongaar Liu Shaoang strandde in de series. De winnaar van zilver op het afgelopen WK hinderde de Japanner Ryosuke Sakazume, ging daarna zelf onderuit en werd gediskwalificeerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl