Demonstratie op de parkeerplaats bij het olympisch stadion

Demonstratie Zuid-Korea tegen deelname noorderburen aan Spelen

In Zuid-Korea demonstreren honderden mensen tegen de deelname van Noord-Korea aan de Olympische Spelen, die vandaag beginnen. Betogers zwaaien op een parkeerplaats bij het olympisch stadion in Pyeonchang met Zuid-Koreaanse en Amerikaanse vlaggen.

De demonstranten vinden dat president Moon Jae-in van Zuid-Korea zich voor het karretje van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un laat spannen. Ze vinden het prima dat er over de problemen tussen beide landen wordt gesproken, maar willen niet dat sporters tijdens de openingsceremonie in Pyeonchang met een gezamenlijke vlag door het stadion lopen.

'Ze respecteren Noord-Korea meer dan ons'

"De drie- tot vierhonderd demonstranten protesteren niet zozeer tegen deelname van Noord-Korea aan de Spelen, maar tegen de concessies die president Moon daartoe heeft gedaan", zegt correspondent Marieke de Vries in het NOS Radio 1 Journaal. "Ze zijn bang dat Zuid-Korea zo gebruikt wordt voor Noord-Koreaanse propaganda." Zo'n 77 procent van de Zuid-Koreaanse bevolking is het met de demonstranten eens.

President Moon nodigde vorige maand afgezanten van het Noord-Koreaanse regime uit in het gedemilitariseerde grensdorp Panmunjom. Doel van het gesprek was om de relatie tussen beide landen te verbeteren en mogelijk ook om te onderhandelen over de raketproeven van Noord-Korea. Gevreesd wordt dat Kim Jong-un de Spelen gebruikt als rookgordijn om achter de schermen zijn kernprogramma verder te ontwikkelen.

  • NOS
  • NOS/Babs Sabbé
  • NOS/Babs Sabbé
  • NOS/Babs Sabbé
  • NOS/Babs Sabbé

De betogers noemen Noord-Korea een stalinistische dictatuur, terwijl ze hun eigen land als democratie zien. Met de demonstratie willen ze naar eigen zeggen laten zien dat ze achter de Verenigde Staten staan en niet achter Kim Jong-un.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl