NOS SchaatsenAangepast

Smeekens draagt vlag bij openingsceremonie in Pyeongchang

Jan Smeekens zal vrijdag 9 februari (12.00 uur Nederlandse tijd) bij de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Pyeongchang de Nederlandse vlag het stadion binnendragen.

Apetrotse Smeekens: grote eer om vlag te mogen dragen

De schaatser uit Salland veroverde vier jaar geleden in Sotsji zilver op de olympische 500 meter. Even dacht Smeekens dat hij de winnaar was, maar uiteindelijk bleek Michel Mulder 0,012 sneller.

"Deze vraag zag ik niet aankomen, maar ik heb hier geen moment over getwijfeld. Het is een enorme eer dat ik de vlag mag dragen", aldus Smeekens.

"Jeroen Bijl (chef de mission, red) was er vier jaar geleden bij toen mijn wereld in elkaar stortte. Hij vertelde mij dat de manier waarop ik omging met de situatie veel indruk op hem had gemaakt. De jaren na Sotsji waren moeilijk met veel tegenslagen, maar vorig jaar ging een droom in vervulling toen ik als eerste Nederlander wereldkampioen op de 500 meter werd."

Wereldtitel

Smeekens sleepte de wereldtitel vorig jaar in de wacht op de olympische baan in Gangneung. In 2011 en 2013 won hij WK-brons op de 500 meter.

Schaatser Jan Bos (2006), bobsleeër Timothy Beck (2010) en schaatsster Jorien ter Mors (2014) gingen Smeekens bij de afgelopen drie Spelen voor als drager van de Nederlandse vlag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl