Olga Graf
NOS SchaatsenAangepast

Graf wil niet meer naar de Spelen: dit is een vies politiek spel

De Russische schaatsster Olga Graf zal, nu een aantal van haar ploeggenoten van deelname aan de Winterspelen is uitgesloten, ook niet in actie komen in Pyeongchang.

De 34-jarige Graf, die vier jaar geleden in Sotsji brons won op de drie kilometer en de ploegenachtervolging, had ook in Zuid-Korea haar zinnen gezet op een medaille op de ploegenachtervolging. Dat is na de uitsluiting van een aantal ploeggenoten niet meer mogelijk, zo stelt Graf.

Politiek spel

"Mijn hoop om voor het olympisch podium te rijden is gedoemd te mislukken nu de sport wisselgeld in een vies politiek spel is geworden", aldus Graf op Facebook. Van de 169 Russen die welkom zijn in Pyeongchang is Graf de eerste die bedankt voor de eer.

"Ik ben blij dat ik door het IOC word gezien als een schone atleet, wat ik ook ben", schrijft ze. "Ik betreur het dat meer dan de helft van de nationale schaatsploeg geen uitnodiging heeft ontvangen om deel te nemen, inclusief mijn teamgenoten uit de achtervolgingsploeg aan wie ik niet twijfel."

Op de lijst van de Russische sporters die door het IOC zijn toegelaten tot de Spelen, staan nu nog drie schaatsers: Sergej Trofimov, Natalja Voronina en Angelina Golikova.

Wereldrecordhouders

Denis Joeskov en Pavel Koelizjnikov, wereldrecordhouders op respectievelijk de 1.500 en 500 meter en belangrijkste concurrenten van de Nederlanders, zijn geweerd van de Spelen vanwege overtreding van de dopingregels in het verleden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl