Claudia Bokel
NOS SportAangepast

Oud-IOC-lid Bokel: praten over uitsluiten Rusland mocht niet

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) is helemaal nooit van plan geweest om Rusland te weren van de Spelen in Rio. Met die beschuldiging komt het voormalig IOC-lid Claudia Bokel in de nieuwste documentaire van de Duitse journalist Hajo Seppelt bij de ARD. Door zijn reportage Geheimsache Doping in 2014 kwam het omvangrijke door de staat gesteunde dopingsysteem in Rusland aan het licht.

Voormalig schermster Bokel, dochter van een Duitse vader en een Nederlandse moeder, maakte in 2016 deel uit van de commissie die moest beoordelen of de Russen - atleet per atleet - 'schoon' genoeg waren om deel te mogen nemen aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. In deel twee van Geheimsache Doping geeft ze een kijkje achter de schermen.

In het uitvoerend comité van het IOC stond ze vrijwel alleen als het ging om een straf voor Rusland. "Wij wilden dat er harde gevolgen waren voor Rusland. En dat Rusland uitgesloten werd van de Spelen in Rio en zelfs Pyeongchang. Maar in het uitvoerend comité mocht er niet over gesproken worden. Ook niet over de mogelijke consequentie van het dopinggebruik. Het thema werd van tafel geveegd."

Witheet

Ook Dick Pound, het langstzittende IOC-lid en de man wiens onderzoek het bewijs leverde voor dopinggebruik in de Russische atletiek, herinnert zich de onwil bij het IOC om iets aan de situatie te doen. "Ze waren witheet toen het McLaren-rapport over grootschalige doping in Rusland vlak voor Rio naar buiten kwam."

"Ze zeiden: ze hadden moeten wachten. Maar wat denk je dat er dan gebeurd was? Iedereen zou hebben geroepen: jullie weten het en waarom heb je ons dan niets verteld?"

Dick Pound

Uiteindelijk besloot het IOC de beslissing om wel of geen Russische sporters toe te laten tot de Spelen van Rio over te laten aan de sportbonden. Bokel besloot in de driekoppige commissie te gaan zitten die de voordrachten van de bonden moest controleren, maar kwam van een koude kermis thuis.

"Sommige sportbonden bleken helemaal niet buiten de wedstrijden om te hebben getest", vertelt Bokel. Ze besefte al snel, de karige bewijsstukken overziend, dat een zorgvuldige afweging in zo korte tijd niet haalbaar was. "Ik moest het doen met wat ik in handen had gekregen, maar ik wist niet op welke gronden ik een beslissing zou moeten nemen. Je ziet wat er uiteindelijk gebeurd is..."

271 Russen

Uiteindelijk zijn veel Russische sporters toegelaten. In Rio was in 34 van de 39 sporten minstens één Rus of Russin actief. 271 Russen verschenen aan de start.

Bij de komende Winterspelen in Zuid-Korea is Rusland als land geschorst. 169 Russen mogen wel meedoen; zij zijn uitgenodigd door het IOC omdat ze aantoonbaar schoon zijn en doen mee onder neutrale vlag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl