Russische vlaggen zijn niet toegestaan in Pyeongchang
NOS SportAangepast

IOC legt 'neutrale' Russische sporters strenge regels op

Het International Olympisch Comité heeft de Russische sporters die onder neutrale vlag mogen deelnemen aan de Spelen van Pyeongchang strenge regels opgelegd. De sporters moeten onder meer een integriteitsverklaring ondertekenen en mogen tijdens medailleceremonies, al dan niet zelf georganiseerd, niet het Russische volkslied zingen.

De sporters krijgen een waslijst aan regels. Zo is er een verbod op tweeten, zelfs retweets en reposts zijn strikt verboden. Ook mogen de Russen geen Russische vlag uit het publiek aanpakken en ermee zwaaien. De vlaggen mogen wel in het verblijf van de sporters in het olympisch dorp hangen, maar niet zichtbaar voor de buitenwereld.

Het IOC maakt waarschijnlijk dit weekend bekend welke Russische sporters worden toegelaten tot de Spelen.

Dopingschandaal

De Russische sporters worden geweerd van de Olympische Spelen vanwege het grootschalig dopinggebruik binnen de Russische sport, dat in december 2014 aan het licht kwam in de ARD-documentaire Geheimsache Doping. In eerste instantie ging het alleen om atletiek.

Trainers, bonden, de Russische regering, anti-dopingagentschap RUSADA en een hoge Russische official van de internationale atletiekfederatie IAAF zouden op de hoogte zijn geweest en aan het bedrog hebben meegewerkt.

Het bleek het startsein voor diverse onderzoeken van het wereldantidopingbureau WADA, die uiteindelijk een grootschalig, door de staat gestuurd dopingprogramma voor meerdere sporten in Rusland en een enorm dopingschandaal rond de Winterspelen in Sotsji (2014) aan het licht brengen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl