De Noord- en Zuid-Koreaanse ijshockeysters en hun coaches poseren samen in Jincheon
NOS SportAangepast

Noord- en Zuid-Koreaanse ijshockeysters zijn nu echt samen

Het verenigde Koreaanse vrouwenijshockeyteam, dat komende maand meedoet aan de Olympische Winterspelen in Pyeongchang, is nu ook echt samen.

De twaalf Noord-Koreaanse ijshockeysters zijn donderdag samen met een groep officials de zwaarbewaakte Koreaanse grens gepasseerd en aangekomen bij het trainingscentrum in Jincheon. Daar werden ze met bloemen verwelkomd door hun Zuid-Koreaanse collega's.

Noord- en Zuid-Koreaanse ijshockeysters nu echt samen

"We zijn heel gelukkig om deel uit te maken van het gezamenlijke team van Noord- en Zuid-Korea", zei de meegereisde Noord-Koreaanse coach Park Chol-ho. "Ik geloof in een goed resultaat als we onze geesten en onze krachten kunnen bundelen."

De sfeer was hartelijk, hoewel er in Zuid-Korea ook de nodige kritiek is op de afspraak om twaalf Noord-Koreaanse hockeysters toe te voegen aan de selectie van de zuiderburen. Het opstellen van Noord-Koreaanse ijshockeysters zou ten koste gaan van de 'eigen' speelsters.

'Politieke speelbal'

Ook de Amerikaanse bondscoach van Zuid-Korea, Sarah Murray, gaf toe niet heel erg blij te zijn met het initiatief. "Het is lastig dat ons team een politieke speelbal is, maar dit is groter dan wij. We hebben ook tegen onze speelsters gezegd: niet klagen, want dat lost niks op."

De komende dagen zullen beide landen nog apart trainen. Coach Murray wil de Noord-Koreaanse speelsters eerst leren kennen. Volgende week zullen de Korea's voor het eerst samen het ijs opgaan.

Naast de twaalf ijshockeysters zullen er nog tien Noord-Koreanen meedoen aan de Spelen. Zij arriveren volgende week in Pyeongchang.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl