Kramer: ik schaats nog zeker twee jaar

Aangepast

Nog één groot doel heeft Sven Kramer op zijn 'to do'-lijstje staan: de olympische titel veroveren op de tien kilometer. Op donderdag 15 februari kan die knagende leemte op zijn palmares opgevuld zijn.

Maar wie denkt dat een geslaagde missie in Pyeongchang het einde van de carrière van de 31-jarige schaatser snel dichterbij brengt, heeft het mis. De Fries zegt na de Winterspelen nog twee jaar door te willen.

Kramer toekomstig directeur? 'Zou kunnen...'

"Ik heb er natuurlijk over nagedacht of ik na de Olympische Spelen nog wel wilde blijven schaatsen. Maar ik heb er nog heel veel lol in. Dus ik ga nog een paar jaar door, zoals het er nu uitziet zeker nog twee jaar. En dat ga ik doen bij mijn huidige ploeg, bij Lotto-Jumbo."

Vandaar ook dat de Fries tot zijn grote tevredenheid een contract heeft ondertekend dat hem minimaal nog twee jaar aan de formatie van succescoach Jac Orie verbindt. Daarmee is ook de flirt met KPN, dat afgelopen zomer nog met Kramer in gesprek was over een nieuwe schaatsploeg, verleden tijd.

Wielertak

Maar ook nadat hij zijn wedstrijdschaatsen definitief heeft opgeborgen, zal Kramer betrokken blijven bij Team LottoNL-Jumbo, waarin naast een schaatsformatie ook een wielerploeg onderdak heeft. "Nee, ik ga geen trainer worden", weerlegt Kramer die suggestie, terwijl hij een brede grijns niet weet te onderdrukken.

Als een soort directeur dan misschien? "Zou kunnen..." Hij sluit desgevraagd zelfs bemoeienis met de wielertak niet uit.

De drievoudig olympisch kampioen geeft grif toe er weleens aan gedacht te hebben om na de Spelen in Zuid-Korea een punt achter zijn actieve loopbaan te zetten. "Als je mij dat vier jaar geleden had gevraagd, had ik misschien wel met een volmondig ja geantwoord. Maar ik vind eigenlijk niks leuker. En het gaat ook nog altijd heel erg goed en ik zit in een heel leuke ploeg. Dus ik zie geen reden om te stoppen."

Olympische missie

Zelfs een optreden op de volgende Winterspelen sluit Kramer niet uit. "Nou, zeg nooit nooit, maar dat is op dit moment nog een brug te ver. Ik sport om te winnen. Dat is mijn drijfveer, daar haal ik ook heel veel energie uit. Maar je moet wel kunnen blíjven winnen."

Hij zal zo'n beslissing in ieder geval niet laten afhangen van het al dan niet slagen van zijn olympische missie in Pyeongchang. "Nee, ik laat mijn carrière niet afhangen van één wedstrijd. Al is het wel een heel belangrijke, over vier weken."