EK-goud voor Oranje, Blokhuijsen wint knotsgekke massastart

Aangepast
AFP

Bij de EK afstanden in het Russische Kolomna hebben na de Nederlandse vrouwen ook de Nederlandse mannen de Europese titel op de ploegenachtervolging in de wacht gesleept. Het gelegenheidstrio Jan Blokhuijsen, Marcel Bosker en Simon Schouten reed met een prima tijd naar het goud: 3.42,78.

Blokhuijsen werd op de slotdag ook Europees kampioen op de massastart. Dat was echter niet meteen duidelijk, omdat het rondebord niet goed werkte, waardoor de schaatsers een extra rondje reden op het Russische ijs.

EK afstanden: massastart (m)
Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

De race verliep aanvankelijk vlekkeloos. Simon Schouten deed een paar aanvallen om de anderen te vermoeien. Blokhuijsen maakte vervolgens het werk knap af door de sprint met overmacht te winnen. Na afloop werd echter Haralds Silovs, tot zijn eigen verbazing, uitgeroepen als winnaar.

Door een fout op het rondebord bleek de race te lang hebben geduurd en de Let ging de slotronde als eerste in. De bel had twee keer geklonken, maar na langdurig overleg werd Blokhuijsen uiteindelijk toch als winnaar aangewezen.

"De sprint was duidelijk", vertelde Blokhuijsen na zijn race. "Ik heb ook naar het rondebord gekeken en ik dacht nog: volgens mij staat er twee keer vijf. Dit is heel klungelig, maar de tactiek die we hadden bedacht, werkte in ieder geval perfect.

1/3Blokhuijsen: klungelig, maar sprint was duidelijk
2/3Silovs: Jan is de terechte winnaar
3/3Blokhuijsen: gewoon extra trainingsrondje

Blokhuijsen: "Dit was de enige logische beslissing. Als zij de zaakjes niet op orde hebben, moeten de schaatsers daar niet de dupe van zijn. Ach, het was gewoon een extra trainingsrondje!"

Europese schaatstitel voor Nederlands gelegenheidstrio

Bij de ploegenachtervolging was Blokhuijsen de enige vaste kracht in het team, maar Bosker en Schouten stonden meer dan hun mannetje. Geholpen door het slechte optreden van tegenstander Polen werd tot het einde gestreden om elke tiende van een seconde.

1/2EK afstanden: ploegenachtervolging (m)
2/2Kuiper: valse start voor EK afstanden

Nederland, de regerend olympisch en wereldkampioen, leek vooraf vooral concurrentie te hebben van Italië, dé ploeg in vorm. Andrea Giovannini, Nicola Tumolero en Riccardo Bugari stelden echter teleur en eindigden als laatste (3.53,08).

Achter Oranje ging het zilver naar de Russische mannen (3.44,59) en de bronzen medaille was voor Polen in 3.52,60.

Diskwalificatie op teamsprint

Bij de teamsprint leek er zilver te zijn voor Nederland, maar Hein Otterspeer, Michel Mulder en Koen Verweij werden na afloop gediskwalificeerd vanwege een foute overname. Tijdens de teamsprint moet er op het lange gedeelte van de baan worden overgenomen en dat ging niet goed bij Mulder en Otterspeer.

1/2EK afstanden: teamsprint (m)
2/2Oranje-sprinters: teamsprint heeft zeker potentie

Otterspeer, Mulder en Verweij kwamen in de eerste rit in actie tegen Wit-Rusland. Jevgeni Bolgov ging al in de eerste ronde hard onderuit en bleef daarna op het ijs liggen. De Wit-Rus moest met een brancard van het ijs worden gehaald en Verweij reed de rit uit voor Nederland.

Het goud was voor het ijzersterke Russische team met Pavel Koelizjnikov, Denis Joeskov en Roeslan Moerasjov (1.19,38).

Voor het eerst in de geschiedenis wordt er gestreden om Europese afstandstitels: de eerste EK afstanden vinden plaats in het Russische Kolomna. De 5.000 meter (v) en de 10.000 meter (m) staan niet op het programma, de overige afstanden wel.

In het seizoen voor en na de Olympische Spelen organiseert de internationale schaatsunie ISU een gecombineerd EK sprint en allround. In de overige jaren worden de EK afstanden verreden.

Uitslag van de massastart (m) bij de EK afstanden