35-jarige Davis schaatst twee afstanden op vijfde Spelen

Aangepast

Shani Davis voegt nog een extra hoofdstuk toe aan zijn toch al imposante schaatscarrière. De 35-jarige Amerikaan begint volgende maand in Pyeongchang aan zijn vijfde Olympische Spelen. Hij plaatste zich bij de olympische kwalificaties in Milwaukee voor de 1.000 en 1.500 meter.

Shani Davis AFP

"Ik voel me vereerd. We hebben het over een aanzienlijk lange periode van twintig jaar waarin ik alles voor deze sport heb gedaan", aldus Davis op de website van Team USA.

"Ik denk dat ik nog steeds meetel en voor de medailles kan meedoen. Zeker op de 1.000 en wellicht ook op de 1.500 meter."

De Amerikaan greep tweemaal olympisch goud op de 1.000 meter in Turijn (2006) en Vancouver (2010). Op diezelfde Spelen schaatste hij ook twee zilveren medailles op de 1.500 meter bij elkaar.

Shani Davis met zijn gouden plak op de 1.000 meter van de Spelen in Vancouver ANP

Davis is niet de enige bekende naam in de Amerikaanse ploeg voor Pyeongchang. Ook Joey Mantia, Heather Bergsma, Brittany Bowe en Brian Hansen verzekerden zich van startbewijzen.

Carlijn Schoutens, die eerder voor Nederland schaatste, maakt voor Amerika haar olympische debuut en zal uitkomen op de 3.000 en 5.000 meter.