Shorttrackers willen vooral heel blijven op NK

Aangepast

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Shorttrackers willen vooral heel blijven op NK

Voor de Nederlandse toppers staan bij de NK shorttrack niet de titels, maar veiligheid en heel blijven voorop. Met nog een paar weken te gaan tot de Olympische Spelen wil niemand een blessure oplopen.

"We doen het rustig aan en moeten geen ongevalletje oplopen", zegt Sjinkie Knegt. Veel waarde hecht hij in een olympisch seizoen niet aan de nationale titels. "Het is een verplicht nummertje. Laten we het een mooi trainingsweekend noemen."

Niet iedereen lukt het om schadevrij te blijven. Rianne de Vries - die pas kort geleden haar rentree maakte nadat ze haar enkel had gebroken - komt ten val. "Ik schrok er wel van. Het doet pijn en het is weer mijn rechterenkel." Toch maakt ze zich geen zorgen over haar deelname aan de Olympische Spelen. "Het komt wel goed."

Bondscoach Jeroen Otter gebruikt de NK ook om te bepalen wie de laatste startbewijzen krijgt. Hij mag er nog twee bij de mannen (op de 500 en 1.000 meter) en een bij de vrouwen (1.000 meter) uitdelen.

"De olympiërs rollen er vandaag redelijk makkelijk doorheen, maar morgen krijgen we wel strijd als de topacht tegen elkaar rijdt", aldus Otter. "Dan kunnen we mooi opmaken hoe we ervoor staan."

Zieke Schulting kan titel niet verdedigen

Suzanne Schulting deed zaterdag niet mee aan de eerste dag van de NK. De 20-jarige Friezin is ziek en besloot haar titel niet te verdedigen.

Lara van Ruijven lijkt haar te gaan opvolgen: zij zit op alle afstanden nog in het toernooi.

Bij de heren haalden Knegt en titelhouder Dylan Hoogerwerf op alle afstanden eenvoudig de halve finales.