NOS NieuwsAangepast

Eurlings: dit is waarom ik ben vertrokken

Camiel Eurlings heeft zijn vertrek als lid van het IOC toegelicht voor de camera's van RTL Nieuws. Aanleiding voor zijn besluit was het feit dat de discussie rond zijn persoon de aandacht afleidt van de sporters, zei hij.

Eurlings: ik kon dominerende discussie niet meer accepteren

"Ik kan best een stootje hebben, maar deze discussie is helemaal dominant geworden", aldus Eurlings. "En het domineert daarmee waar het voor ons allemaal om zou moeten gaan. Het gaat om de sport en de olympische sporters. Ik heb zelf besloten dat ik het niet meer kan accepteren dat de discussie rond mijn aanblijven hun moment zo domineert."

De voormalige CDA-politicus kwam in opspraak vanwege een mishandeling, in 2015, van zijn toenmalige vriendin. De afgelopen weken laaide een discussie op over de vraag of Eurlings wel kon aanblijven als boegbeeld van de Nederlandse sport.

Eurlings bevestigde tegen RTL de uitspraak van zijn woordvoerder van vanmiddag, dat hij al eerder zijn functie had willen neerleggen, namelijk op 23 december. "Het persbericht lag klaar en een cameraploeg stond on hold. Maar het IOC liet weten dat er geen formeel beletsel was en dat zij mijn functioneren waardeerden. Ze zeiden: ga zo door."

Ik heb al op de allereerste dag excuses gemaakt. Maar dan aan de persoon wie het aanging.

Camiel Eurlings

Uiteindelijk gaf volgens Eurlings de doorslag dat hij niet wilde dat "al die sporthelden" worden bevraagd over hem en niet over hun prestaties. Hij zei ook dat dit soort discussies hem erg raakt, en ook zijn familie. "Dat is ook een reden waarom je op een gegeven moment zegt: er is ergens een grens."

Het opgestapte IOC-lid wilde opnieuw niet ingaan over wat er twee jaar geleden was voorgevallen tussen hem en zijn toenmalige vriendin. "Ik heb al op de allereerste dag excuses gemaakt. Maar dan aan de persoon wie het aanging."

Toekomst

De 44-jarige Eurlings, die drie jaar geleden het veld ruimde als topman bij KLM, zei dat hij nog niet weet wat zijn volgende baan zal zijn. "Ik weet niet hoe mijn toekomst eruitziet, dat is mijn eerlijke antwoord. Ik weet wel dat je met een positieve instelling en veel werklust mooie dingen kunt doen. Ik barst van de energie."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl