Kramers keuze: Verbij moet 1.000 meter rijden

Aangepast

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Kramer: selectiecommissie moet lef tonen

Schaatsbond KNSB en sportkoepel NOC*NSF maken zondag rond het middaguur de definitieve selectie voor de Spelen van Pyeongchang bekend. Bij de vrouwen lijkt de zaak helder, maar bij de mannen zijn voor de selectiecommissie nog keuzes te maken. Over Kai Verbij bijvoorbeeld.

Verbij eiste tijdens het olympisch kwalificatietoernooi weliswaar een ticket op voor de 500 meter, maar liep tijdens die race een spierblessure op en moest daardoor op de 1.000 meter verstek laten gaan. En uitgerekend op de kilometer geldt hij als een potentieel olympisch kampioen.

Als het aan Sven Kramer ligt, rijdt Verbij de olympische 1.000 meter. "Kai Verbij is natuurlijk gewoon een topper", aldus Kramer. "Als hij fit is, moet hij de 1.000 meter zeker rijden. De regel boven de spelregels is de maximale kans op goud, Mijns inziens is dat het geval met Kai Verbij."

Aanwijsplek

De selectiecommissie onder leiding van technisch directeur Arie Koops moet nu een beslissing nemen over een aanwijsplek voor de wereldkampioen sprint. In dat geval zal een andere schaatser moeten wijken.

Selectievolgorde mannen na OKT NOS

Als Verbij wordt aangewezen voor de 1.000 meter, valt Thomas Krol (derde op de 1000 meter) af en dan schuiven Patrick Roest en Jan Blokhuijsen (5.000 meter) door als respectievelijk negende en tiende rijder.

Massastart

Blokhuijsen kan dan meedoen aan de massastart met Koen Verweij. Maar ook Kramer is voor dat onderdeel een voorname kandidaat. "Als ik word gevraagd, zeg ik zeker ja", aldus Kramer. "Ik ben beschikbaar en wil hem graag rijden."

Ook Jorrit Bergsma zou de massastart kunnen rijden, maar die suggestie kan bij Kramer en Verweij niet op veel enthousiasme rekenen. "Ik wil wel graag iemand die snel iets kan dichten", zegt Verweij. "Dan moeten we kijken naar de kwaliteiten van mensen. Ik heb verteld hoe ik het wil zien. Nu is het aan de heren."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

'Drukke' Verweij: heb nog een maand de tijd