Ter Mors en Leenstra naar de Spelen op 1.000 meter

Aangepast

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

OKT: 1.000 meter vrouwen

Jorien ter Mors en Marrit Leenstra hebben zich op de 1.000 meter geplaatst voor de Olympische Spelen. Ter Mors, die door een rugblessure een matig voorseizoen kende, rekende op het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) in Thialf af met haar concurrentes en won in 1.15,38.

Leenstra zette met 1.16,03 de tweede tijd neer, op gepaste afstand van Ter Mors. Voor Ireen Wüst wordt het spannend de komende dagen. Zij werd derde (1.16,29) en staat daarmee op de matrix van de KNSB te laag om nu al zeker te zijn van de Spelen.

Wüst moet wachten op de uitslagen van de andere afstanden voor haar ticket definitief is.

De matrix na de 1.000 meter vrouwen NOS

Ter Mors reed als eerste van de favorieten. Ze was een seconde sneller dan Letitia de Jong, die tot dat moment de snelste tijd had neergezet. Maar Ter Mors was overduidelijk niet tevreden over haar race. Ze schudde haar hoofd toen ze over de streep was gekomen.

Lotte van Beek, vier jaar geleden nog de snelste op het OKT, gaf even later bijna anderhalve seconde toe op Ter Mors en kon een ticket op de kilometer vergeten.

Leenstra troeft Wüst af

In de laatste rit reden Wüst en Leenstra tegen elkaar. Na 600 meter bleek al dat beiden niet aan de tijd van Ter Mors zouden komen.

Leenstra had bij het ingaan van de laatste ronde al een halve seconde voorsprong op Wüst. Op de streep hield ze drie tienden over. Het gat naar Ter Mors was wel groot: 0,65 seconde.

Uitslag 1.000 meter