Olympische missie Nederlandse bobsleeërs mislukt

Aangepast
De Nederlandse viermansbob in actie in Igls AFP

De missie van de Nederlandse bobsleeërs om de Olympische Spelen in Peyongchang te halen, is mislukt.

Na de diskwalificatie van de tweemansbob op zaterdag tijdens de wereldbekerwedstrijd in Igls eindigde de viermansbob van stuurman Ivo de Bruin zondag als 21ste op de Oostenrijkse baan. In het wereldbekerklassement bezet het kwartet de achttiende plaats. De eis is op 14 januari een plek in de top-12. In beide disciplines is dat onmogelijk.

Spelen buiten bereik

"De top-12 halen, is wel heel erg zwaar nu. Deze klassering betekent gewoon dat de Spelen buiten bereik zijn", toonde De Bruin zich na de races in Igls realistisch. Na de jaarwisseling tellen alleen de wereldbekerwedstrijden in Altenberg en St. Moritz nog mee in de olympische kwalificatie. De beste klassering van De Bruin dit seizoen in de viermansbob is zeventiende.

Ivo de Bruin, Jeroen Piek, Bror van der Zijde en Janko Franjic haalden in Igls wel de tweede run. De eerste sloten ze op de gedeelde twintigste plaats af, waardoor ze mochten terugkomen voor de tweede race. Daarin konden ze geen positie winnen. De laatste wereldbekerwedstrijd van 2017 leverde een zege op voor de Duitse bob van Johannes Lochner, die zich daarmee ook verzekerde van de Europese titel.

Toekomst

De Bruin richtte na de wedstrijd in Igls zijn vizier op de toekomst. "In het nieuwe jaar gaan we gewoon verder. We blijven hard werken. We willen met het materiaal en het team stappen maken. Daar kijken we positief naar uit."