Gestraft door het IOC, maar wel op de slee in Winterberg

Aangepast
Jelena Niktina AFP
Geschreven door
Edwin Cornelissen
Verslaggever

Bij het starthuis van de bobbaan in Winterberg is hij niet te missen: een grote man in wit-blauw-rood shirt, zwaaiend met een gigantische Russische vlag. Aan de dranghekken heeft hij een spandoek bevestigd met afbeeldingen van de Russische sporters, die zo luidt de begeleidende tekst, invincible zijn.

Zijn luide aanmoedigingen kunnen rekenen op een reactie van het Nederlandse contingent skeleton-liefhebbers, die spontaan 'Holland, Holland' inzetten. Een staaltje koude oorlog in Winterberg, na een week waarin het IOC harde maatregelen tegen Rusland bekendmaakte voor de komende Olympische Spelen.

Levenslang geschorst, maar wel op de baan

In Pyeongchang wordt Rusland als sportnatie geweerd. In Winterberg mogen de atleten gewoon in hun Russische outfit aan de start verschijnen. Dat geldt zelfs voor Alexander Tretjakov en Jelena Nikitina, die vanwege dopingovertredingen door het IOC voor het leven zijn geschorst.

Aanvankelijk volgde de internationale bobslee- en skeletonbond IBSF die beslissing en werd het duo niet toegelaten tot de wereldbekerwedstrijden in Amerika. Maar een speciale commissie heeft bepaald dat die sanctie moet worden teruggedraaid, omdat het IOC te weinig bewijzen aan de IBSF heeft overhandigd om de straf te kunnen rechtvaardigen.

Jelena Nikitina AFP

Wim Noorman, de voorzitter van de Nederlandse bond, vindt dat het IOC de bonden opzadelt met een lastige situatie. "Zolang het IOC geen individueel bewijs vrijgeeft, blijft het bij de andere bonden een rotzootje."

"Misschien doen ze dat om politieke redenen niet, of wachten ze op de beroepszaak bij het CAS en komen ze dan met bewijzen. Maar ik vind dat je bewijsmateriaal moet hebben om iemand te kunnen veroordelen."

Juridisch lastig

De worsteling van de IBSF komt de Nederlandse chef de mission, Jeroen Bijl, bekend voor. Hij ziet het terug bij meerdere bonden. "Ik heb er wel begrip voor dat een internationale federatie even pas op de plaats maakt en zich afvraagt: hoe moeten we daar mee omgaan? Het moet namelijk wel juridisch onderbouwd zijn om tot uitsluiting van een atleet over te gaan."

Skeletonster Kimberley Bos in actie in januari in St. Moritz EPA

De Nederlanders Kimberley Bos (skeleton) en Bror van der Zijde (bobsleeën) strijden dus gewoon tegen Russen, ook al zijn die in opspraak geweest. Zij kunnen de redenering van de ISBF volgen.

Van der Zijde: "Ik snap heel goed dat ze nog mogen meedoen aan de wereldbekers, omdat ze alleen geschorst zijn door het IOC. Maar ik vind wel dat atleten, die zich inlaten met doping, ook gestraft moeten worden. En als ze schoon zijn, heb ik ze er heel graag bij."

Olympische droom

"Natuurlijk kijk ik met een schuin oog naar die Russen", vervolgt Van der Zijde. "Maar wij moeten ons vooral concentreren op wat wij moeten doen voor onze olympische droom. En niet kijken naar hoeveel van dat soort Russen er vóór ons zitten. Daar hebben we gewoon geen invloed op."

Ook Kimberley Bos houdt zich verder afzijdig van de Russische perikelen. "We hebben weinig contact met de Russen, want ze spreken geen Engels. Dus we weten ook niet hoe de atleten erin staan. Het is zoals het is..."