Studenten moeten curling in Nederland nog groter maken

Aangepast
ANP

De Nederlandse curlingploeg ontbreekt na een 9-6 nederlaag tegen Rusland op de Olympische Spelen in Pyeongchang. Maar er is deze winter wel iets gebeurd in Nederland: werd er voorheen een beetje schamper gelachen om curling, nu lijkt er een vorm van (lichte) curlingkoorts te heersen.

Belangrijkste oorzaak daarvan is natuurlijk het recente succes van de Nederlandse curlers. Op de EK van vorige maand won Oranje onder meer van Europees kampioen Zweden en werd kwalificatie voor de WK in Las Vegas in maart veiliggesteld.

"We voelen aan alles dat Nederland gek aan het worden is van curling", stelt sportmarketeer Norberth Korsmit, die zich namens de Nederlandse curlingbond sterk maakt voor de sport. "We zijn ervan overtuigd dat curling een echte televisiesport is en dat het wellicht het nieuwe darten is."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Wat is de toekomst van het Nederlandse curling?

Bij de ijshal in Pilsen waar het olympisch kwalificatietoernooi wordt gehouden, staat zelfs de spelersbus van Heracles Almelo waarmee Nederlandse fans naar Tsjechië zijn vervoerd. Heracles en de curlingploeg hebben namelijk dezelfde sponsor: een schoonmaakbedrijf. Voor de vegende curlers is dat natuurlijk heel toepasselijk.

Studenten zijn de toekomst

De prestaties van de Nederlandse ploeg zijn dit seizoen opvallend. Geen van de curlers is fullprof en het totaal aantal curlers in Nederland ligt rond de 150. Voor de toekomst richt de curlingbond zich met name op de studentenwereld. Ook de fans in de Heracles-bus zijn allemaal studenten.

"Omdat zij de intelligentie hebben om het spelletje goed te snappen", zegt Korsmit. "En omdat zij de toekomstige ambassadeurs en bestuurders zijn van de sport. En wellicht dat er ook veel talenten tussen zitten die de sport in Nederland groter kunnen maken."

De Nederlandse ploeg telt twee studenten: de 19-jarige Wouter Gösgens en Laurens Hoekman. Samen met de 27-jarige skip Jaap van Dorp en Carlos Glasbergen vormen ze verreweg de jongste ploeg op het OKT in Pilsen.

Curling komt eraan

Hoewel de olympische aspiraties nu eventjes in de ijskast kunnen, lijkt er dus een toekomst te zijn voor curling in Nederland. "Niet getreurd, we zijn nog maar net begonnen aan het curlingavontuur", aldus Korsmit. "Ik denk dat Nederland begint te ontdekken dat de curlingsport eraan komt en ik ben ervan overtuigd dat het Nederlandse team er over vier jaar in Peking bij is.'

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

1/2Curlers kunnen Spelen vergeten na nederlaag

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

2/2Teleurstelling overheerst bij curlers na missen Pyeongchang