Skeletonster Kimberley Bos
NOS SportAangepast

Domper voor Nederlandse skeletonsters in Winterberg

Wisselende weersomstandigheden rond de bobsleebaan in Winterberg hebben skeletonster Kimberley Bos en Joska Le Conté vrijdag flink parten gespeeld in de eerste run van de wereldbekerwedstrijd. Beiden eindigden buiten de toptwintig, waardoor ze niet mochten terugkomen voor de tweede run.

De weersomstandigheden veranderden snel tijdens de eerste run. Nadat twaalf skeletonsters hun eerste race hadden voltooid, kreeg een deel van het resterende deelnemersveld te maken met zware wind en sneeuwval.

Grote achterstand

Bos, die als zeventiende van start ging, behoorde tot de gedupeerden. De nummer twaalf van het wereldbekerklassement bleef met haar tijd (1.00,33) op de 24ste plaats steken. Ze gaf bijna 2,5 seconden toe op de Duitse Jacqueline Lölling en de Russin Elena Nikitina, die beiden 57,85 seconden noteerden.

Bij de race van Le Conté klaarde het weer net weer wat op, maar was de baan door de vele sneeuwval een stuk langzamer geworden. Le Conté was iets sneller dan Bos, maar kon zich ook niet bij de beste twintig voor de tweede run kwalificeren: 22ste.

Nederland diende nog wel een protest in tegen de gang van zaken, maar dat werd door de jury niet gehonoreerd.

Slecht voor olympische kwalificatie

Bos en Le Conté zijn nog volop in de strijd voor olympische kwalificatie en de magere score in Winterberg werpt beiden terug. Om naar Pyeongchang te mogen in februari moeten ze half januari in de toptwaalf van het wereldbekerklassement staan.

Door het slechte resultaat in Winterberg is Bos naar de veertiende plaats in het wereldbekerklassement gezakt. Le Conté bezet de achttiende plaats.

NOC*NSF

Chef de mission Jeroen Bijl van de olympische winterploeg was zelf vrijdag in Winterberg aanwezig. "We gaan met NOC*NSF in gesprek of we deze race wel moeten laten meetellen voor de olympische kwalificatie", reageerde Vincent Kortbeek, manager topsport van de Nederlandse bond BSBN. "Hier was geen sprake van een faire wedstrijd."

"Plaatsing voor de Spelen is nu een stuk verder weg", concludeerde Bos teleurgesteld. "Dit kan echter gebeuren. Het is een buitensport."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl