Bobsleeër Aleksandr Zoebkov in betere tijden als hij in Sotsji de gouden medaille ontvangen heeft
NOS SportAangepast

22 Russische sporters stappen naar CAS

In totaal 22 Russische wintersporters stappen naar het CAS om hun diskwalificatie van de Winterspelen in Sotsji (2014) aan te vechten. Dat heeft het internationale sporttribunaal laten weten.

Van de bewuste sporters is bekend dat zij op de vorige Winterspelen in Rusland ongeoorloofde middelen hebben gebruikt. Zij zijn inmiddels gediskwalificeerd, door het Internationaal Olympisch Comité (IOC) voor het leven geschorst en ook niet welkom bij de komende Spelen in Pyeongchang.

Onder de 22 atleten bevinden zich de gouden-medaillewinnaars Aleksander Zoebkov (bobslee), Aleksander Legkov (langlaufen) en Aleksander Tretiakov (skeleton) en ook schaatsster Olga Fatkoelina, die in Sotsji zilver veroverde op de 500 meter.

Na de Spelen van Sotsji werden 25 Russische deelnemers dankzij hertesten alsnog ontmaskerd. Elf van hen hadden een medaille gewonnen. Dat is precies een derde van de Russische oogst in Sotsji.

Neutrale vlag

Rusland is geschorst, zo heeft het IOC dinsdagavond bekendgemaakt, voor deelname aan de komende Winterspelen. Alleen Russische atleten die nooit op dopinggebruik zijn betrapt en de afgelopen jaren buiten Rusland op doping zijn getest, mogen onder neutrale vlag meedoen.

Het is nog onduidelijk of Rusland toestaat dat sporters op die manier aan het evenement in Zuid-Korea gaan deelnemen. Mogelijk besluit president Vladimir Poetin om de Winterspelen helemaal te boycotten. Hij nog niet op de beslissing van het IOC gereageerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl