Verweij: ik moet niet in negatieve spiraal van Russen zitten

Aangepast
Verweij: ik moet niet in negatieve spiraal van Russen zitten

In eerste instantie probeerde hij zich af te sluiten voor alle onrust rond zijn Russische trainingsmaten, maar nu het IOC heeft laten weten Rusland te weren van de Winterspelen in Pyeongchang lijkt ook Koen Verweij te beseffen dat hij afstand moet nemen van zijn vrienden. "Ik moet niet in de negatieve spiraal van de Russische ploeg zitten", zegt hij tegen NOS-verslaggever Bert Maalderink.

Russische kernploeg

Verweij traint dit seizoen met de Russische kernploeg onder leiding van Kosta Poltavets. Na twee verloren jaren zat hij zonder sponsor. Zijn oude coach Kosta Poltavets bood uitkomst. Bij de Russen zit een van zijn grote concurrenten op de 1.500 meter, Denis Joeskov.

De kans dat Joeskov er over twee maanden in Pyeongchang bij zal zijn, is klein gezien de opstelling van het IOC. Hetzelfde lot lijkt sprinter Pavel Koelizjnikov en Poltavets te treffen. Het Internationaal Olympisch Comité wil in Zuid-Korea alleen 'schone' Russische atleten met een dopingvrij verleden zien. Elke Russische sporter, coach of bestuurder die de afgelopen jaren de dopingregels heeft overtreden, moet van het IOC wegblijven.

Schaatser Koen Verweij en trainer Kosta Poltavets ANP

Verweij traint met de Russen, ook in Salt Lake City. Hij weet als geen ander hoe de Russen zich momenteel voelen. "Ik denk uiteindelijk dat ze allemaal wel balen. En ik denk dat ze hopen dat er nog iets gebeurt. Het zijn harde maatregelen", zegt hij over de sancties van het IOC.

Joeskov en Koelizjnikov, beiden wereldtoppers, zijn in het verleden gepakt op doping. Ze trainen nu met de Nederlander. Verweij wil zijn trainingsmaten niet te hard afvallen, maar wil evenmin om de hete brij heen draaien. "Als je gepakt bent, ben je gepakt. Dan moet daar inderdaad straf voor zijn. Ik denk wel dat ze het individueel heel goed moeten bekijken. Je moet niet gelijk alles over een kam scheren."

'Vertrouwen in Poltavets'

Verweij traint op de schema's van Poltavets, die hij nog goed kent uit zijn TVM-periode, maar zegt verder geen bemoeienissen te hebben met de Russen. Hij staat met ze op het ijs, maar verblijft bijvoorbeeld niet hetzelfde hotel. Toch lijkt Verweij te beseffen dat hij alle banden met de Russen moet verbreken. "Ik maak dit blok tot en met zondag bij de Russen af. Daarna ga ik mijn eigen traject in. Dat was al zo gepland."

"Ik heb vertrouwen in de schema's van Poltavets en ik zal best contact met hem houden. Ik denk ook niet dat Kosta er veel mee te maken heeft gehad", meent de Nederlander, die zich na twee mindere jaren in het kielzog van de Russen weer aan het internationale front heeft gemeld. "Het gaat mij goed. En ik vind het jammer als Joeskov niet in Pyeongchang is. Ik wil tegen de allerbeste schaatsers starten."