Getergde Verweij na record: ik ben beter dan ooit

Aangepast
Koen Verweij ANP

Koen Verweij houdt gemengde gevoelens over aan zijn 1.500 meter in Calgary. Aan de ene kant is hij blij met het Nederlands record, anderzijds baalt Verweij omdat hij in een rechtstreeks duel verslagen werd door zijn trainingspartner Denis Joeskov.

"Ik sta aan de start om te winnen. De snelheid kwam makkelijk, daar heb ik in de zomer aan gewerkt. Maar de laatste tijd was ik niet fit. Ik verloor alles in de laatste ronde, dus er is nog werk aan de winkel."

Met 1.41,95 zette Verweij het Nederlands record op zijn naam. Hij scherpte de oude toptijd van Kjeld Nuis met 19 honderdsten aan. "Dat record was niet per se het doel, je rijdt voor de overwinning. Ik wist dat Joeskov de te kloppen man was en dat dat record erin zat, maar daarvoor moest alles goed gaan."

Getergde Verweij: ik ben beter dan ooit

Verweij werd zaterdagavond op de massastart nog gediskwalificeerd omdat hij in de openingsronde de eerste schaatser inhaalde. Reglementair is vastgelegd dat de openingsronde een neutrale ronde is, waarbij de schaatsers elkaar niet mogen passeren.

Verweij reageerde luchtig. "Ik kende die regel niet. Dat is niet per se de schuld van de bondscoach (Geert Kuiper, red), want ik had het zelf ook moeten weten."

"Het is jammer dat het gebeurde, want ik reed goed. Ik had een leuke massastart willen rijden, dat is altijd lekker in aanloop naar de Olympische Spelen.

'Blijven focussen'

Een getergde Verweij nam revanche met zijn eerste podiumplaats op de 1.500 meter sinds november 2014. "Het gaat steeds beter, ik ben nu beter dan ooit. Maar het is wel zo dat ik altijd kijk naar de tegenstander in mijn rit. Er is er altijd nog eentje beter, dus ik moet me blijven focussen."