Kodaira oppermachtig op 500 meter, Pechstein wint massastart

Aangepast

Nao Kodaira heeft in Calgary haar ongeslagen status op de 500 meter gehandhaafd. Bij de wereldbekerwedstrijden op het Canadese ijs was de Japanse schaatsster weer oppermachtig. Claudia Pechstein verraste door de massasprint op haar naam te schrijven.

WB Calgary: 500 meter (v)
Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

In een persoonlijk en nationaal record (36,53) reed Kodaira op de 500 meter naar haar vijfde zege dit seizoen en haar dertiende overwinning op rij.

De tijd was net boven het wereldrecord (36,36) van Lee Sang-hwa, die in een rechtstreeks duel werd verslagen door Kodaira. Lee eindigde met 36,87 op de tweede plaats, de Japanse Arisa Go noteerde met 37,06 de derde tijd.

Er stonden geen Nederlandse schaatssters op de startlijst van de A-groep, maar in de B-groep was er een mooi succes voor Marrit Leenstra op de 500 meter. Ze verbeterde haar persoonlijk record met 0,03 en was met 37,95 ook de snelste.

Pechstein verrast op massastart

Claudia Pechstein schreef de afsluitende massastart op haar naam. Samen met de Amerikaanse Mia Manganello en de Deense Elena Moeller Rigas reed de 45-jarige Pechstein halverwege de race weg uit het peloton.

WB Calgary: massastart (v)
Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

In de laatste ronde kwam het peloton, onder leiding van Irene Schouten en de Japanse Nana Takagi nog wel dichterbij, maar de zege kwam voor Pechstein niet meer in gevaar. Schouten, de enige Nederlandse schaatsster die op het ijs stond, eindigde als twaalfde.

Janneke Ensing kwam zaterdag niet verder dan plek tien in de halve eindstrijd en mocht daarom in de finale niet in actie komen.

Uitslag van de 500 meter (v) bij de wereldbeker in Calgary