Geëmotioneerde Bergsma: op dit moment lukt niks

Aangepast
Jorrit Bergsma NOS

Zwaar aangeslagen zat Jorrit Bergsma zaterdagavond op het bankje in de Olympic Oval van Calgary. Even daarvoor was de Fries in de halve finale van de massastart niet verder gekomen dan de tiende plaats, waardoor hij zich niet wist te plaatsen voor de finale.

Een dag eerder was ook de 5.000 meter uitgelopen op een deceptie. Bergsma eindigde daarop als zestiende en laatste. "Op dit moment lukt niks", concludeert de Fries geëmotioneerd. Dit seizoen wist Bergsma zich in de wereldbeker nog op geen enkele afstand naar het podium te rijden. "Als ik in goeden doen ben, rijd ik ze aan gort. Maar ik mis de macht.'

Bergsma: normaal rijd ik ze aan gort
Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

De vraag is of Bergsma, die eerder in de week twee dagen ziek was, wel opgesteld had moeten worden op de massastart door bondscoach Geert Kuiper. Zijn eigen coach, Jillert Anema, vindt van niet. "Ik denk dat hij nooit had moeten rijden. Dat dacht ik 's ochtend bij het ontbijt al."

'Van dit soort dingen word je een kerel'

Maar dat vertelde Anema niet aan Bergsma. "Hij moet een grote jongen zijn en het zelf weten. Voor mij als trainer is het veel belangrijker om hem eind december (voor het olympisch kwalificatietoernooi, red.) fit te krijgen. Dat komt wel voor elkaar."

Anema houdt er een bijzondere redenering op na. "Ik moet hem sterker maken. En dat doe je soms door iemand tegen een muur aan te laten lopen. Ik ben niet iemand die zegt dat je van alles niet moet doen. Als hij tegen die muur oploopt, sta ik erbij en zeg ik 'goh, deed het zeer'. Van dit soort dingen word je een kerel."

Bergsma laatste op 5.000 meter: het viel tegen vandaag