Van Beek onderuit in ploegenachtervolging, wereldrecord Japan

Aangepast
WB Calgary: ploegenachtervolging (v)
Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

De Nederlandse achtervolgingsploeg heeft in Calgary een uitgelezen mogelijkheid laten liggen een ticket voor de Spelen vrijwel veilig te stellen. Marrit Leenstra, Antoinette de Jong en Lotte van Beek reden een prima race en waren op weg het Nederlands record te verbeteren. In de slotronde ging Van Beek echter onderuit.

"Ik zakte er gewoon doorheen. Dit was honderd procent mijn schuld", reageerde Van Beek ontgoocheld na de race. "Ik weet dat ik dit gewoon kan en reed heel lekker. Ik moet aan allemaal woorden denken die ik niet mag zeggen."

De eerste vijf landen in de wereldbekerstand na de drie wereldbekers zijn zeker van de Spelen. Oranje staat na twee wereldbekers zevende. Volgende week staat de laatste op het programma. "Ik ga naar Salt Lake City toe en wil graag revanche nemen voor deze race."

Van Beek: denk aan heel veel woorden die ik niet mag zeggen
Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Jorien ter Mors, Ireen Wüst en Antoinette de Jong laten de wedstrijd in Utah aan zich voorbij gaan, omdat die wedstrijd dicht op het olympisch kwalificatietoernooi zit (26 t/m 30 december in Thialf).

Toch wil Van Beek niet van een B-team spreken dat het olympische ticket moet binnenslepen. "Marrit Leenstra gaat wel en we hebben genoeg andere meiden die een achtervolging kunnen rijden. Als er geen gekke dingen gebeuren, zitten we er gewoon bij."

Als het aan Leenstra ligt, staat Van Beek volgende week gewoon weer aan de start. "Lotte kan dit zeker, ze heeft het vaker laten zien. We reden nu vlak na de 1.000 meter, als ze fris is kan ze goede rondjes rijden. En het was de eerste keer, dan moet je er een beetje inkomen."

Japan verbetert eigen wereldrecord

De winst ging niet geheel verrassend naar de Japansen. Miho en Nana Takagi en Ayaka Kikuchi schaatsten 2.53,88 en reden daarmee hun eigen wereldrecord uit de boeken, dat ze vorige maand in Heerenveen hadden neergezet.

Op de massastart plaatste alleen Irene Schouten zich voor de finale, ze finishte als eerste in haar halve finale. Janneke Ensing kwam niet verder dan plek tien in de halve eindstrijd en mag morgen niet in actie komen.

WB Calgary: ploegenachtervolging (v)