Primeur voor skiester Jelinkova: eerste wereldbekerpunten

Aangepast

Adriana Jelinkova heeft als derde Nederlandse skiester ooit punten behaald in een wereldbekerwedstrijd. De geboren Tsjechische, opgegroeid in Oegstgeest, werd op de reuzenslalom in Killington 28ste in de eerste run en mocht daardoor voor het eerst deelnemen aan de tweede run. Daarin wist ze zich dankzij een zeventiende plek nog drie plaatsen te verbeteren. Ze eindigde als 25ste.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Eerste wereldbekerpunten voor Jelinkova, Rebensburg wint reuzenslalom
Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Jelinkova gaf uiteindelijk 3,86 toe op de Duitse winnares Viktoria Rebensburg, die ook de eerste reuzenslalom van dit wereldbekerseizoen in Sölden had gewonnen.

Rebensburg ging na de eerste run al aan de leiding aan de Amerikaanse Oostkust. Ze begon met 0,26 voorsprong op de Amerikaanse Mikaela Shiffrin aan de tweede run. Even slonk die marge naar 0,08, maar in de slotfase was de Duitse superieur. Rebensburg boekte alweer haar vijftiende wereldbekerzege.

Jelinkova geniet van haar succes bij de wereldbekerwedstrijd

Adriana Jelinkova pakt in Killington haar eerste wereldbekerpunten door te eindigen in de top 30: ze wordt 28ste.

Jelinkova derde succesvolle Nederlandse

De 22-jarige Jelinkova moest haar goede uitslag nog even verwerken, eenmaal terug op haar hotelkamer, zo vertelde ze in Langs de Lijn. "Dit is ongelooflijk, genieten. Ik zat tijdens de eerste run lekker in mijn vel. Ik was ook gewoon heel blij met die tweede run en wilde niet bezwijken onder de druk. Het is een droom die is uitgekomen."

De skiester treedt met haar top-30-klassering in de voetsporen van Angelika van der Kraats en Christa Kinshofer. Van der Kraats werd halverwege de jaren tachtig elfde in een wereldbekerwedstrijd op de combinatie, waarbij zowel een slalom als een afdaling afgelegd moeten worden.

In de jaren daarna behaalde Kinshofer een aantal successen voor de Nederlandse skiploeg. De geboren Duitse werd tweemaal vijfde en twee keer achtste in dienst van Nederland. Voor Duitsland was ze zeer succesvol. Ze behaalde drie olympische medailles. De laatste in 1988 op de slalom in Calgary.

Pyeongchang

Om de Olympische Spelen te halen zal Jelinkova het nog beter moeten doen in de komende wereldbekerwedstrijden. De eisen van NOC*NSF voor een alpineskiër om zich te kwalificeren voor Pyeongchang zijn fors. Jelinkova zal dan twee keer een plek bij de beste zestien moeten scoren.

Morgen staat in Killington een wereldbekerwedstrijd op de slalom op het programma.