Ski-koningin Shiffrin heeft haar doelen nu al bereikt

Aangepast
Mikaela Shiffrin tijdens de presentatie van het Amerikaanse team AFP

Als klein meisje droomde Mikaela Shiffrin ervan om wereldkampioene, misschien zelfs olympisch kampioene te worden. De Amerikaanse skiester kon toen niet bevroeden dat ze die titels op haar 22ste al binnen zou hebben.

Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat Shiffrin al aan stoppen denkt. Komend weekeinde is ze van de partij bij de start van het skiseizoen in het Oostenrijkse Sölden, met in haar achterhoofd al de Olympische Spelen in Pyeongchang.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Ski-koningin Shiffrin heeft haar doelen nu al bereikt
Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

"Het gaat zo goed met mijn carrière dat ik nu bijna al zou kunnen stoppen, omdat ik tevreden ben met wat ik heb bereikt", zegt Shiffrin, die aan de vooravond van het nieuwe seizoen barst van het zelfvertrouwen.

Op haar zeventiende (!) werd ze al wereldkampioene op de slalom. Een jaar later veroverde ze in Sotsji olympisch goud. En afgelopen seizoen zette Shiffrin de voorlopige kroon op haar carrière door de algemene wereldbeker te winnen.

Het winnen van die laatste prijs was lang haar droom. Shiffrin dacht dat de algemene wereldbeker voor haar onbereikbaar zou zijn, omdat ze vooral uitblonk op de slalom. Maar inmiddels blijkt dat de eerzuchtige Amerikaanse alles kan: ze wint reuzenslaloms en ook op de Super G en de afdaling heeft ze ambities.

"Het is alsof ik een nieuw speeltje heb waar ik constant mee wil spelen", vertelt ze. "Maar ik mag de technische onderdelen niet uit het oog verliezen, want daar ligt mijn basis. De focus ligt op de slalom en de reuzenslalom."

Palmares Mikaela Shiffrin NOS

Met een olympische titel, drie wereldtitels, vier wereldbekers en 31 wereldbekeroverwinningen op zak - nogmaals, als 22-jarige - gaat Shiffrin onbevangen het olympische seizoen in.

"Alle doelen die ik als jong meisje had, heb ik al bereikt. Dus er is geen druk om door te blijven gaan en nog meer te bereiken. Nu draait het alleen nog om wat ik zelf wil. En dat is erg fijn."

Lindsey Vonn is ook van de partij bij de opening van het skiseizoen. Ze doet mee aan de reuzenslalom. Dat is een verrassing, omdat Vonn zich voornamelijk richt op de afdaling en de Super G. Vonn, in 2010 olympisch kampioene op de afdaling, is in het verleden zwaar geblesseerd geweest en moest daardoor ook de Spelen van Sotsji aan zich voorbij laten gaan.

"Ik heb het gevoel dat ik in vorm ben. Daarom wil ik het zaterdag weer proberen'', zegt Vonn. "Alles draait dit seizoen om de Olympische Spelen. Daarnaast wil ik zoveel mogelijk andere wedstrijden winnen. Maar de focus ligt op februari."

Vonn is met met 77 zeges de succesvolste skister in de wereldbeker.